Agricultura i les CC. AA. seguiran treballant en el Pla Estratègic nacional de la nova PAC

jul. 15, 2021 | Notícies

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha presidit dimecres d’aquesta setmana la Conferència Sectorial de la Política Agrària Comuna (PAC), a la qual han assistit les conselleres i consellers del ram de les 17 comunitats autònomes. Foto: MAPA (El ministre amb els representants autonòmics del ram)

En la mateixa, s’ha acordat prosseguir els treballs d’elaboració del Pla Estratègic de la PAC sobre la base del document presentat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per a fer arribar a la Comissió Europea a finals de desembre d’aquest any.

Planas ha assenyalat que “ha estat una Conferència Sectorial satisfactòria i positiva, fruit de la bona feina de tots, en la qual hi ha hagut un debat ric i divers i hem comprovat la voluntat de caminar junts”. El ministre ha remarcat davant els mitjans de comunicació que l’esmentat Pla Estratègic “prioritzarà tant la incorporació a l’activitat agrària dels joves com de les dones, amb marcades línies d’actuació per contribuir a l’entorn i lluitar contra el canvi climàtic (eco-esquemes), mantenint el necessari equilibri de la rendibilitat econòmica de les explotacions”.

Pel que fa als eco-esquemes (un dels punts més controvertits de la nova PAC), Luis Planas ha explicat que s’ha acordat convocar un grup de treball que defineixi el model d’aplicació d’aquestes noves ajudes per a la seva presentació en una nova reunió de la Conferència Sectorial que se celebrarà a la tardor.Aquesta nova reunió amb les comunitats autònomes tindrà dos objectius: validar la proposta dissenyada per a l’aplicació dels ecoesquemas i examinar l’estat de situació del Pla Estratègic.

El ministre ha tornat a reiterar com ja va fer quan les instàncies comunitàries van aprovar la nova PAC, que aquesta serà “més justa, més social i més sostenible”, i que sobre la base de la proposta del ministeri “anem a perfilar un model que ha de permetre un suport reforçat als nostres agricultors i ramaders”. L’objectiu principal és que aquests puguin fer front al desafiament que suposa el canvi climàtic, mantenint la rendibilitat de les explotacions, en un escenari de certesa fins 2027.

En jornada de matí i tarda, el ministre i els consellers i conselleres han analitzat quines han de ser bases per adaptar la PAC a la diversitat agronòmica de país, així com a les diferents realitats productives del conjunt del territori espanyol.

Per aquest motiu, el titular d’Agricultura del Govern espanyol, que ha recordar que més del 40% es destinarà a mesures mediambientals, ha reconegut que “estem davant d’una negociació complexa, però amb un enfocament constructiu per part de tots”. Per afegir al respecte que “és molt important el valor del consens, la capacitat que tinguem que consellers i conselleres de diferent signe polític i de comunitats amb característiques agronòmiques molt diverses, es puguin posar d’acord amb el Govern d’Espanya, i per a això hem de saber trobar un punt de col·laboració mutu”.

Per la seva part, hi ha responsables autonòmics d’Agricultura que recolzen el documen presentat pel ministre, altres que el consideren un punt de partida per a seguir treballant i negociant i altres que s’oposen al mateix. Font: MAPA i diversos