Menjar A, menjar millor

Una de les majors epidèmies del S.XXI és el sobrepès i l’obesitat. Segons dades d’EUROSTAT, l’any 2014 el 51,6% % dels europeus era obès. Aquestes malalties poden afavorir altres malalties com la diabetis (tipus 2), la pressió alta, problemes de cor, a més de suposar una càrrega addicional pels sistemes sanitaris dels Estats membres.  

Continua llegint

Fa uns dies llegia les primeres conclusions de l’estudi elaborat recentment, per encàrrec de la Comissió d’Agricultura (Comagri) del Parlament Europeu, titulat ‘The challenge of land abandonment after 2020 and options for mitigating measures’ (‘El repte de l’abandonament de terres després de 2020 i les possibles mesures per mitigar els seus efectes’). Foto: I. F.

Continua llegint

El paper dels antioxidants

Des de fa ja diversos anys, les propietats 'antioxidants' de fruites i hortalisses estan en primer pla. Els anuncis d'aliments a la televisió no paren de dir-nos que ... gairebé tot, cert o no, té antioxidants, ... ¿però, sabem què és? Un antioxidant és una molècula capaç d'inhibir l'oxidació d'altres molècules. Foto: J. D.

Continua llegint

El sector agrari mereix un respecte

Recorden? L'any començava ple de reptes per a un camp oblidat, amb els "agricultors a el límit", que els va obligar a mobilitzar-se en defensa d'un futur amb explotacions viables, en reivindicació dels preus agraris i pel reconeixement de el paper de l'activitat agrària front a la criminalització que pateix el sector. Es van manifestar per tot el territori, en alguns casos es van fer notar les tractorades. Fotos arxiu mobilitzacions: JARC

Continua llegint

Què hi fa un sommelier al Guirigall?

Atzars de la vida m'han dut a Bellver de Cerdanya. Una vegada allí  he quedat amb uns amics autòctons per anar a fer 'el got'; un cop he fet la típica pregunta -copa de vi o cervesa?- els meus amfitrions han respost a l'hora: vi! I llavors han afegit: no saps que al Guirigall (un dels bars típics de tota la vida en aquesta població) ara hi ha un Sommelier? – i dels bons, afegeixen en veu baixeta-. 

Continua llegint

S’imposa el reg per degoteig

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) va donar a conèixer la seva Enquesta sobre l'Ús de l'Aigua en el Sector Agrari (EUASA), amb referència de 2018 i en comparativa biennal a 2016, destacant que la tècnica de reg més utilitzada, amb un 40, 4% del total i un augment del 6,4% en aquest parell d'anys és la de degoteig o reg localitzat, la qual contribueix a una major eficiència i estalvi d'aquest recurs. Foto: J.D.M.

Continua llegint

Catalunya endins

Fa unes setmanes, vàrem assistir a Catalunya a una rica polèmica arran de la previsible creació per part del Parlament de l’Agencia Catalana de Protecció de la Natura on hi havien col·lectius que demanen la seva rapida aprovació, d’altres llur modificació i uns altres la retirada de la proposta de llei.

Continua llegint