Preocupació per la pèrdua d’uns 2 milions d’euros en ajuts de l’avellana

abr. 30, 2019 | Notícies

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat un conjunt d’Observacions a l’esborrany d’Ordre del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) d’ajuts per compensar les pèrdues econòmiques del sector de l’avellana durant la campanya 2018-19.

Les adversitats meteorològiques van provocar una reducció important de la producció que es va traduir en pèrdues de més de 6 milions d’euros a les comarques del Camp de Tarragona, la principal zona productora. La FCAC ha assenyalat que si el DARP no modifica l’Ordre, l’avellana, que ja és un sector amenaçat per un alt risc d’abandonament, deixaria de percebre uns 2 milions d’euros.

L’ajut que proposa el Departament d’Agricultura se situa en un import màxim de 280 €/ha i es limita als agricultors professionals, joves o persones jurídiques amb la condició d’Explotació Agrària Prioritària. Amb aquestes restriccions, un 85% de les explotacions (unes 2.800 explotacions) i un 70% de la superfície (unes 7.000 hectàrees) afectades quedarien excloses com a beneficiàries i no rebrien cap suport, tot i haver patit igualment una disminució de la producció.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya s’ha mostrat crític amb la mesiurea perquè “aquesta proposta d’ordre té poc impacte i no beneficia el conjunt del sector. Per tant, no aconseguiria assegurar la viabilitat del cultiu i menys, tenint en compte que es tracta d’una campanya en què la principal zona de producció d’avellana (Camp de Tarragona) també ha sofert una davallada de collita en altres conreus importants”.