La pèrdua d’abelles, una amenaça per al planeta

juny 13, 2019 | Notícies

Segons destacava la FAO en el Dia Mundial de l’Abella, “la pèrdua d’abelles és una amenaça a la seguretat alimentària”. I és que el declivi mundial en les poblacions d’abelles suposa una seriosa amenaça per a una gran varietat de plantes crítiques per al benestar humà i els mitjans de vida, i els països haurien de fer més per salvaguardar unes aliades fonamentals en la lluita contra la fam i la malnutrició.

La quantitat d’abelles i altres pol·linitzadors s’està reduint en moltes parts del món a causa, en bona part, a les pràctiques agrícoles intensives, el monocultiu, l’ús excessiu de productes químics agrícoles i a unes temperatures més altes associades al canvi climàtic, que afecten no només als rendiments dels cultius sinó també la nutrició.

Si aquesta tendència continua, cada vegada amb més freqüències dels cultius nutritius com fruites, nous i moltes verdures seran substituïts per cultius bàsics com l’arròs, el blat de moro i les patates, el que podria derivar en una dieta desequilibrada.

Graziano da Silva, director general de la FAO, va instar a tots a prendre decisions respectuoses i amigables cap als pol·linitzadors. “Fins i tot cultivar flors a casa per alimentar les abelles és una manera de contribuir a aquest esforç”, ha afegit.

Eslovènia, juntament amb la FAO, va contribuir a l’establiment del dia internacional a través d’una resolució de l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2017, amb el suport de Apimondia, la Federació Internacional d’Associacions d’Apicultors.

És important recordar que les abelles i altres pol·linitzadors, com les aus i els ratpenats, afecten el 35% de la producció mundial de cultius, augmentant la producció de 87 dels principals cultius alimentaris del món, a més de molts medicaments derivats de plantes. Aproximadament dos terços de les plantes de cultiu que alimenten al món depenen de la pol·linització dels insectes o d’altres animals per produir fruits i llavors saludables per al consum humà. La pol·linització beneficia la nutrició humana: no només permet la producció d’una gran quantitat de fruites (verdes i seques) i llavors, sinó també una major varietat i una millor qualitat.

J.D.M.