UP demana extremar les mesures davant l’amenaça de PPA

jul. 5, 2019 | Notícies

20190703rodapremsaporciokLa Pesta Porcina Africana (PPA) afecta a hores d’ara a 9 Estats membre (Polònia, Estònia, Lituània, Letònia, República Txeca, Romania, Hongria, Bulgària i Bèlgica). Per aquest motiu, la Unió de Pagesos (UP) aposta perquè les granges i els escorxadors catalans extremin les mesures de bioseguretat i es faci un control exhaustiu a la importació d’animals vius, tant per a engreix com per sacrifici.

El sindicat agrari recorda que segons dades del Ministeri d’Agricultura, durant el primer trimestre del 2019 es van importar uns 600.000 porcs, un 74% més que la mitjana del mateix període dels últims 4 anys. El sindicat demana a les empreses del sector que no busquin garrins fora de l’Estat per augmentar el cens d’engreix i, així, evitar importacions d’animals vius. Avui més que mai, Unió de Pagesos aposta per recuperar l’equilibri de la producció de garrins amb les places d’engreix, de tal manera que s’evitin importacions d’animals vius.

Amb l’objectiu d’afavorir la producció de garrins i evitar moviment de bestiar, el sindicat proposa mesures per protegir les granges de mares. Així, caldria concretar mesures de bioseguretat en explotacions d’engreix situades a menys d’1 km d’una granja de mares i limitar l’origen dels engreixos d’aquestes granges a un sol origen.

Unió de Pagesos estima que en el primer semestre del 2019, les granges de porc haurien aconseguit, de mitjana, un marge positiu de 10 euros per porc sacrificat, per la qual cosa és un bon moment perquè les explotacions reforcin l’adaptació als nou requisits de bioseguretat.

D’altra banda, UP demana al Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya que emprengui un pla de correcció de les poblacions de senglar i que declari l’emergència cinegètica allà on sigui necessari. Així mateix, el Departament hauria de determinar un pressupost per a totes les mesures previstes en el Pla de prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica 2017-2018 relatives al senglar.

El sindicat agrari assenyala que a Catalunya hi ha 5.568 granges porcines que juntament amb la transformació i elaboració de productes càrnics generen un volum de negoci de 6.100 milions d’euros.