En marxa, la sala de seguretat biològica del Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal

jul. 18, 2019 | Notícies

“El Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya fa un pas més per donar un servei complet amb una nova unitat de seguretat biològica”, ha explicat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en el decurs de la visita que ha realitzat a les instal·lacions d’aquest centre, situat al Campus Universitari d’Agrònoms de l’ETSEA de Lleida.

La nova sala de seguretat biològica consisteix en un equipament avançat que dona més valor al Laboratori i del qual disposen poques institucions a Catalunya, amb unes sales complexes que preveuen en poc espai diverses mesures d’elevada seguretat.

En relació a la tasca del Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya, la consellera ha afirmat que “és de cabdal importància per reforçar la vigilància sanitària de malalties animals i plagues vegetals, com ara la Pesta Porcina Africana o la Xylella fastidosa que afecta les oliveres, entre d’altres plantes, i garantir la sanitat animal i vegetal, la salut de les persones i unes bones produccions”.

Teresa Jordà ha qualificat aquest servei com a indispensable a l’hora de “garantir l’estatus sanitari del nostre país i les oportunitats que ens dona pel que fa a la viabilitat de les granges i explotacions agrícoles, i l’accés als mercats exteriors i d’altres estats membres”. També “en la detecció ràpida de malalties i en la gestió de mostres en moments de crisis sanitàries”.

Així mateix, la titular d’Agricultura ha posat de manifest que amb aquest Laboratori i la feina dels professionals que hi treballen “es vol continuar donant resposta, sobre la base de la seva condició de laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya, als reptes presents i futurs en l’àmbit de la salut animal i vegetal”.

Unes 440.000 mostres analitzades l’any

Pel que fa a la sanitat animal, aquests laboratoris analitzen anualment unes 430.000 mostres procedents de 6.000 explotacions catalanes que suposen un total d’unes 500.000 anàlisis: unes 200.000 en boví, 255.000 en oví/cabrum, 14.000 en porcí, 15.000 en abelles, 3.000 en fauna salvatge i la resta en èquids, conills i gossos. Les principals malalties de diagnòstic animal que s’investiguen són: brucel·losi, llengua blava, leucosi, peripneumònia contagiosa bovina, IBR, BVD, Febre Q, Aujeszky, PPA, PPC, CAE, MAEDI VISNA i varroa en abelles.

Pel que fa a la sanitat vegetal, es prenen una mitjana d’unes 9.000 mostres anuals en el marc de campanyes i per a diagnòstic clínic a les explotacions i a qualsevol particular, cosa que suposa fins a 40.000 anàlisis. Aquestes analítiques permeten la detecció de fins a 600 organismes diferents: fongs, bacteris, virus, viroides, fitoplasmes, nematodes i artròpodes (insectes i àcars), 116 dels quals són organismes de quarantena.

Aquest Laboratori és hereu d’una xarxa sanitària de laboratoris que fins a l’any 2011 comptava amb vuit unitats distribuïdes arreu de Catalunya. A partir de llavors, els diferents centres es van anar unificant i centralitzant, fins a arribar a la constitució actual d’un únic laboratori oficial en sanitat animal i vegetal a Catalunya.

Amb aquesta centralització, el Departament d’Agricultura vol promoure la idea d’una sola salut, un concepte global de salut, que entén en conjunt la salut humana, l’animal i la vegetal (medi ambient) com un tot interrelacionat. Alhora, aquesta unificació també permet optimitzar els recursos.

A l’actualitat, en les seves dependències, treballa un equip multidisciplinari de professionals com ara veterinaris, tècnics de laboratori, químics, enginyers agrònoms i administratius. La superfície total de l’edifici supera els 1.000 m2.