UP, JARC i AVP convoquen una vaga el 5 de setembre en la què no colliran ni lliuraran raïm

ag. 19, 2019 | Notícies

Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació de Viticultors del Penedès (AVP) han convocat una vaga contra els baixos preus del raïm després que s’acordés en una assemblea celebrada a Vilafranca amb la participació de 300 viticultors i 150 tractors. En aquesta assemblea, posterior a la concentració, els viticultors han decidit fer una vaga el 5 de setembre en la què no colliran raïm ni l’entregaran als cellers en protesta pels baixos preus que els cellers més grans volen pagar durant aquesta campanya.

Cal tenir en compte que la davallada de preus del raïm és del 28%, i que fa retornar a les valoracions del 1998. A més, les entitats consideren que no són justificables, no els permeten la viabilitat de les explotacions, i les retallades de compra a última hora aboquen a la mateixa situació lamentable. Per als convocants, aquests preus enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, i entenen que no hi ha prestigi sense un preu digne.

Els representants dels productors animen els viticultors a afegir-se al proper acte de protesta, però continuen oberts a poder negociar una solució a la problemàtica abans d’aquesta data per evitar perjudicis majors al sector vitivinícola català.

D’altra banda, els representants de les tres entitats s’han reunit després de la concentració amb el director de l’INCAVI, Salvador Puig, qui els ha convocat a una reunió amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, el 22 d’agost per tractar aquesta situació, a la vegada que s’ha compromès a actuar com a mediador amb les diferents empreses implicades, com li havien demanat les entitats, per trobar una solució. Els representants de les entitats han traslladat al director de l’INCAVI la necessitat que en la reunió amb la consellera també hi assisteixin els representants dels cellers per trobar una solució el més aviat possible. Des de l’INCAVI s’ha assenyalat que és necessària una major participació del viticultor en el valor afegit del producte, ja sigui elaborant directament vi embotellat, com a través de les cooperatives o bé amb contractes més estables i equilibrats entre el productor i l’elaborador.

En la reunió, Puig també ha recordat el suport de l’INCAVI en el Pla Estratègic de la DO Cava, que cal desplegar-lo amb la màxima celeritat amb l’objectiu de què el cava tingui una major valorització. Igualment, ha reiterat que s’està al costat del Consell Regulador pel màxim control de les seves normes i sistemes de control. Ambdues parts han coincidit que el cava és un sector fonamental de la viticultura catalana, que té futur, però que cal que es reorienti i aconsegueixi un millor posicionament en el mercat.