Pujar l’IVA de la carn

ag. 28, 2019 | Notícies

Alemanya s’ha embrancat en un aferrissat debat al voltant de diverses propostes per elevar els impostos i l’IVA de la carn i dedicar aquests diners a millorar el benestar en les granges o a la protecció del medi ambient. Les reaccions no s’han fet esperar.

L’espurna va saltar amb una columna d’opinió del portaveu parlamentari d’Els Verds per a política agrària, Friedrich Ostendorff. “Estic a favor d’eliminar la reducció del impost sobre el valor afegit (IVA) per a la carn i destinar-los a mesures a favor del benestar animal”, va assegurar el veterà polític en un país on el ciutadà mitjà consumeix uns 60 quilos de productes carnis al any. A Espanya, per exemple, l’IVA de la carn està en el 10%.

La frase significava que l’IVA de la carn passava de l’actual 7% al 19%. El quilo de carn picada de vedella, a 4,99 euros en els Lidl de tot Alemanya, passaria instantàniament a costar 5,55 euros. La safata de pits de pollastre, ara a 2,99 euros en la cadena Aldi, s’incrementaria fins als 3,32 euros.

Les associacions per a la conservació del medi ambient i els col·lectius vegetarians i vegans minoritaris però amb un creixent ascendent en les grans ciutats han aplaudit, amb més o menys cautela, les diferents idees que, com sondes, han llançat en les últimes hores a la opinió pública els principals partits.

Després de la proposta inicial de Ostendorff, que han donat suport a títol individual diversos polítics dels Verds, el Partit Socialdemòcrata (SPD) i la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera, Àngela Merkel, el Govern alemany s’ha limitat a destacar les dificultats pràctiques de la mesura i apuntar que hi ha altres fórmules més efectives per millorar el benestar dels animals per a la producció càrnia, en si una qüestió interessant.

El diputat socialdemòcrata Rainer Spiering, especialitzat en política agrària, va valorar l’eliminació del impost reduït per a la carn a l’Estat alemany i va estimar que això podria recaptar uns 5.000 milions deuros extra a l’any i finançar una millora en les condicions de les instal·lacions agropecuàries intensives.

El grup ecologista Greenpeace va saludar també la iniciativa per tractar de “posar fi a la reducció impositiva dels productes carnis i lactis”, i va calcular, per la seva banda, que el canvi fiscal reduiria el consum de carn en un 11% i elevaria els ingressos públics en 3.600 milions.

A la calor d’aquesta proposta han sorgit altres. Thomas Schröder, president de la Federació Alemanya per a la Protecció Animal, ha parlat directament destablir un ·impost a la carn” d’uns “pocs cèntims el quilo”, equiparant-lo al impost a les emissions de CO2.

J.D.M.