Demanda contra Agroseguro per utilitzar un mètode erroni per determinar pèrdua de pastures

set. 18, 2019 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) prepara, juntament amb altres organitzacions d’Unió d’Unions, una demanda col.lectiva contra Agroseguro perquè l’empresa a la qual va encarregar la determinació de les afectacions per pèrdua de pastures va utilitzar una metodologia errònia i, com a conseqüència, molts ramaders de comarques de muntanya no podran cobrar les compensacions que els corresponen. El sindicat agrari organitzarà assemblees informatives per explicar la situació .

La interpretació de les dades no s’ha fet de manera correcta per part de l’empresa a la qual Agroseguro ha encarregat enguany aquesta tasca, segons ha informat a Unió de Pagesos el Laboratori de Teledetecció de la Universitat de Valladolid, entitat que s’havia fet càrrec de la mateixa feina durant els últims 20 anys. Segons el laboratori, la nova empresa ha comparat les dades diàries ja tractades d’una web nord-americana lliure i gratuïta amb els índexs de vegetació que havia calculat el laboratori de la Universitat de Valladolid entre el 2000 i el 2017.

Com a conseqüència d’aquesta incorrecció, molts ramaders no rebran la indemnització per la qual van contractar l’assegurança tot i haver patit un estiu especialment difícil per la manca de pastures. Aquesta situació els ha obligat a baixar els animals de les pastures abans d’hora. A més, no han pogut collir el volum de farratge habitual en les zones de secà per poder alimentar el bestiar la resta de mesos, i els ha calgut comprar aliments que, per la seva escassetat, enguany són més cars.

Advertiments per la situació

El sindicat va advertir tant Agroseguro com ENESA (Entitat Estatal d’Assegurances Agràries) d’aquesta situació, i va reclamar que l’empresa contractada revisés el sistema de detecció, corregís els paràmetres que determinen la indemnització i compensés els afectats. Davant la negativa d’ambdues entitats a dur a terme la revisió, Unió de Pagesos posarà a disposició dels ramaders una demanda col·lectiva, les condicions de la qual explicarà en assemblees a diverses comarques de muntanya les properes setmanes. UP ha informat que també va transmetre la queixa al Departament d’Agricultura com a membre de la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries.

Unió de Pagesos lamenta, així mateix, la greu manca d’objectivitat per paqrt del Ministeri d’Agricultura, “que permet l’incompliment de la legalitat i les clàusules contractuals, i considera que aquesta actitud perjudica els ramaders professionals que confien en el funcionament del sistema d’assegurances”. Foto: I. F.