Unió de Pagesos celebra el 45è aniversari reivindicant el seu paper

nov. 3, 2019 | Notícies

Sota el lema ‘Lluites, país, pagesia’, Unió de Pagesos (UP) ha commemorat diumenge 3 de novembre al matí, al Morell (Tarragonès), els 45 anys de la seva fundació. El Centre Cultural de la població ha aplegat 300 persones, que han assistit al debat d’experts de l’alimentació, el medi ambient i la gestió del territori.

La jornada ha comptat també amb la presència de la consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i l’alcalde del Morell, Eloi Calbet.

El coordinador nacional d’’UP, Joan Caball, ha reivindicat que l’organització ha prestigiat l’ofici de pagès a Catalunya. Caball ha recordat que gràcies a les lluites empreses pel sindicat agrari es va aconseguir el reconeixement de la representativitat de la pagesia, i que les lluites sindicals continuen per aconseguir l’equiparació de les condicions de vida i de treball de la pagesia amb les de la resta de la ciutadania.

És en aquesta línia, que Unió de Pagesos defensa que el prestigi dels professionals agraris catalans i la qualitat dels seus productes s’han de valorar al mercat. Joan Caball ha anunciat que el sindicat proposarà a la pagesia noves estratègies perquè els instruments de gestió de mercat siguin més eficients.

D’altra banda, la jornada ha comptat amb la reflexió d’experts sobre el rol social de la pagesia. Abel Mariné, professor emèrit de Nutrició i Bromatologia, ha defensat que el paisatge treballat per la pagesia és el mirall de la millor dieta fins ara coneguda: la dieta mediterrània. Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, ha subratllat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals gestionen el medi ambient, contribueixen a la mitigació dels efectes de la crisi climàtica i mantenen la biodiversitat; i Jaume Salvat, geògraf de la Universitat Rovira i Virgili, ha posat de relleu que el sector primari és la solució per a l’equilibri territorial a Catalunya i que aporta béns bàsics i atractius turístics.

El sindicat agrari Unió de Pagesos va ser fundat en la clandestinitat el 3 de novembre del 1974 a Pontons (Alt Penedès), es va definir com a “unitari, democràtic i independent” i es va proclamar hereu de la Unió de Rabassaires. A l’actualitat, és el sindicat majoritari del camp català, amb més de 6.000 afiliats i afiliades i és el més representatiu a Catalunya. Unió de Pagesos, fidel als seus principis fundacionals, es defineix com a “sindicat professional, nacional català, democràtic, unitari, independent i progressista. I també és un sindicat preocupat pel medi ambient”.