Els periodistes agraris animen al sector agroalimentari a comunicar més i millor

des. 9, 2019 | Notícies

La seu de la Comissió Europea a Madrid ha estat l’escenari escollit per celebrar la cloenda de la tercera edició del Curs d’Expert Universitari en Comunicació Agroalimentària. En l’acte han participat l’agregat de premsa de la Comissió Europea a Espanya, Ioannis Virvilis; la presidenta de l’Associació de Periodistes Agroalimentaris d’Espanya (APAE), Lourdes Zuriaga, i el degà de la Facultat de Comunicació i Ciències Socials de la Universitat Sant Jordi (USJ), Javier Hernández Ruiz, entre d’altres.

Ioannis Virvilis ha dut a terme la inauguració i benvinguda de l’acte, traslladant als assistents la idea que “el finançament de la Política Agrària Comuna (PAC) seguirà sent la política que rebi més finançament per part dels europeus. Als alumnes de curs els demano que tinguin en ment els diferents aspectes de la PAC, especialment l’ús de les noves tecnologies i l’aspecte de la política exterior. És important que els agricultors coneguin totes les oportunitats que tenen a veure amb l’exportació dels nostres productes”.

Per la seva banda, Lourdes Zuriaga ha comentat que “el sector ha de comunicar més i millor. Hem de parlar perquè ens escoltin, perquè els missatges que traslladem siguin eficaços. I per això cal fer-ho comptant amb autèntics professionals. Estem cansats de que la comunicació sigui entesa com una despesa i no com una inversió. Siguem seriosos, fem-ho d’una manera professional”.

Per la seva part, Javier Hernández Ruiz ha afegit que “fa anys tots estàvem sorpresos per la força que va tenir des dels anys 90 el ‘stoty telling’. Això va fer possible una democratització de la informació, amb les seves coses bones i les seves coses dolentes. Estem en un moment en què el relat, encara que sigui mentida, pot superar a el rigor i la honestedat. El que sí començo a notar és una hipertròfia de les faules. Esperem que els destinataris comencin a valorar més aquesta honestedat i aquest rigor en el missatge”.

Després d’aquestes intervencions, ha tingut lloc una taula rodona anomenada ‘Periodisme agroalimentari i periodisme rural: informació enganxada a el territori’, on s’han parlat dels punts de trobada de tots dos tipus d’informació, molt lligades entre si. A la taula rodona hi han participat els periodistes Eva Defior, Cándido Da Costa i Diego Pontones, moderats pel també periodista Àngel Sánchez-Crespo. Després d’aquest debat, s’ha procedit al lliurament dels diplomes als alumnes d’aquest curs, que nté com a objectiu principal que els alumnes es familiaritzin i comprenguin la naturalesa de el sector agroalimentari per informar adequadament. En els últims anys, la comunicació ha adquirit una importància creixent a causa de circumstàncies com la PAC, les nombroses notícies sobre crisis alimentàries, l’increment de l’interès públic per qüestions relatives a l’alimentació, l’agricultura i els processos, i el desenvolupament de la indústria agroalimentària.