Un projecte sobre el biocontrol de floridures en vinya ecològica, premiat per la Càtedra AgroBank de la UdL

febr. 10, 2020 | Notícies

La Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) ha lliurat als responsables del projecte ‘Efecte de les pràctiques agrícoles sobre la microbiota del sòl i la seva relació amb les espècies productores de micotoxines’, de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i l’empresa Nostoc Biotech S.L., l’ajut del premi per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari.

Aquest ajut està destinat a grups d’investigació espanyols perquè puguin tirar endavant, en col.laboració amb firmes del sector agroalimentari, descobriments i invents que es trobin en un estat avançat de desenvolupament.

La investigadora principal del projecte escollit, Belén Patiño, professora del Departament de Genètica, Fisiologia i Microbiologia de la UCM, ha rebut el premi de mans del director de la Càtedra, el professor de la UdL, Antonio J. Ramos. Al lliurament hi han assistit, a més, les vicerectores de Transferència Olga Martín (UdL) i Margarita San Andrés (UCM); la directora executiva de negocis i emprenedors de CaixaBank, Ana Díez; la directora d´AgroBank, Carme Sabrí; així com les investigadores de la UCM, Covadonga Vázquez i Jessica Gil.

El projecte premiat, que va ser escollit entre 12 propostes procedents de Catalunya, Aragó, Madrid, Comunitat Valenciana i Andalusia, se centra en trobar agents de control biològic eficaços contra les floridures toxigèniques en vinya ecològica, ja que el raïm i els seus derivats (vins, sucs, panses…) són uns dels productes més sovint contaminats amb micotoxines.

Després d’estudiar la microbiota del sòl i les relacions entre els fongs productors de micotoxines i espècies potencialment útils com a agents de control biològic, el projecte proposarà els microorganismes més adients (bacteris i/o fongs) per incorporar-los a pesticides biològics aptes per a camps de cultiu ecològic. “Els agents de control biològic són capaços de competir per nutrients, espai o aigua, desplaçant als fongs del seu nínxol ecològic, la qual cosa pot ser una bona alternativa sostenible a l’ús de compostos químics”, ha explicat Patiño.

La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL, creada el 2016 de la ma de CaixaBank, té com a objectius reconèixer la recerca d’excel.lència que es desenvolupa en agroalimentació, promoure la transferència de coneixement entre investigadors, professionals i clients de l’entitat financera, així com impulsar la innovació en el sector.

A la imatge, d’esquerra a dreta, Antonio J. Ramos, director de la Càtedra AgroBank; Belén Patiño, la investigadora principal del projecte premiat; i Ana Díez, directora executiva de negocis i emprenedors de CaixaBank. Foto: UdL