Jordà remarca al Parlament el treball realitzat per assegurar aliments a la població

abr. 18, 2020 | Notícies

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, ha remarcat el lideratge del seu departament i la comunicació “fluïda i directa des del minut zero” amb les organitzacions professionals agràries, pesqueres i amb la indústria alimentària i les cadenes distribuïdores per garantir el proveïment d’aliments durant el confinament de la població per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social de la COVID-19.

“Des del principi de la crisi, les principals accions i esforços del Departament d’Agricultura han anat adreçades a evitar el trencament de la cadena alimentària en qualsevol de les seves etapes (producció, transformació, distribució, comercialització i consum)”, ha assenyalat Jordà en la seva compareixença per videoconferència a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya per explicar les mesures adoptades pel seu Departament per a fer front a la COVID-19.

La consellera ha afegit que “l’objectiu principal és el d’assegurar el subministrament d’aliments a la població i, secundàriament, evitar pèrdues de mercats exteriors. Un cop superat el pic de la demanda del cap de setmana del 13 al 15 de març no hi ha hagut, fins ara, problemes d’abastiment. El subministrament alimentari està garantit”.

Manteniment de l’activitat

Jordà ha posat en valor la tasca del Departament d’Agricultura per assegurar el manteniment de l’activitat del sector primari i de la indústria alimentària com a serveis bàsics i essencials. Conjuntament amb del Departament d’Interior, s’ha garantit la mobilitat dels treballadors i treballadores. Els serveis del Departament han treballat, a més, per garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública.

El Pla de Contingència del Departament, del dia 13/03/2020, va concretar el tancament del 97% dels centres i instal.lacions. “En un mes hem estat capaços d’enviar pràcticament la totalitat de personal del Departament a casa, treballant telemàticament d’una manera intensa per garantir el funcionament normal del departament i reconvertint els tràmits presencials en tràmits telemàtics”, ha afirmat Jordà. La consellera d’Agricultura ha conclòs que “l’administració s’ha adaptat a les noves circumstàncies i ha ampliat els terminis administratius i, en la mesura que ha estat possible, avançar, o si més no, no aturar, el pagament dels ajuts”.

El Cos d’Agents Rurals (CAR) ha mantingut l’activitat presencial. Els agents han fet més de 1.800 inspeccions i han aixecat més de 228 denúncies per incompliment de les restriccions imposades pel Reial Decret 463/2020 pel qual es va declarar l’estat d’alarma.

Manteniment dels mercats de productes frescos

En la compareixença al Parlament, la consellera Jordà també ha subratllat el lideratge del Departament d’Agricultura per establir les condicions per a garantir la continuïtat dels mercats de productes frescos. La Direcció General de Protecció Civil va publicar el 2 d’abril una instrucció amb les condicions per la realització dels mercats no sedentaris durant l’emergència sanitària per la Covid-19. “Suspendre els mercats de productes frescos hauria de sempre la darrera opció. El manteniment dels mercats municipals de productes frescos és essencial per assegurar l’abastiment alimentari i així ho hem comunicat des del Departament d’Agricultura a la Federació de Municipis i a la Associació Catalana de Municipis (ACM)”, ha afirmat la consellera.

Sectors més afectats

Entre els sectors més afectats per la crisi del Covid-19, Jordà s’ha referit al sector de la flor i la planta, pel qual s’estan estudiant mesures per a que cap empresa es quedi enrere. Les pèrdues econòmiques del sector, amb 389 vivers registrats, són importants i també afecten a la contractació de personal temporal que moltes d’aquestes empreses feien en aquestes dates. S’han plantejat al Ministeri mesures com la d’establir un règim extraordinari de retirades de mercat. Segons Jordà, també caldran ajudes extraordinàries de la Comissió Europea.

El sector vitivinícola és un dels més afectats com a conseqüència de la dificultat en les exportacions i pel tancament d’hotels i restaurants. La consellera ha afirmat que caldrà facilitar l’accés a crèdits als viticultors, per poder tenir circulant per a les despeses de la campanya, i crèdits i ajuts als cellers, que a més de la disminució de vendes s’estan trobant en una situació d’impagaments per part de distribuïdors i clients. Jordà s’ha reunit amb el sector per definir una acció conjunta. Les prioritats són la reducció de raïm i vi base, l’increment de l’economia circular i la viticultura ecològica, la destil.lació d’excedents de vi, el perfeccionament del control de la traçabilitat i la promoció per a recuperar les vendes el més aviat possible.

També han estat afectats l’oví i cabrum i el boví de carn. El tancament d’hotels i restaurants han produït un brusc descens de la demanda i del preu, tant de la carn d’oví com de la carn de boví en les dues últimes setmanes. Donada la gravetat de la situació, la consellera va enviar una carta al ministre d’Agricultura, Luis Planas, sol.licitant que demani a la Comissió Europa l’ajuda per a l’emmagatzematge privat de carn fresca o refrigerada d’animals de l’espècie bovina de vuit mesos o més i una altra per a la carn d’oví i cabrum.

Treballar per a la campanya de la fruita

La COVID-19 també afectarà la campanya de la fruita. La consellera ha assegurat que “la feina del Departament ha estat frenètica”, amb la creació d’un equip de treball a través dels Serveis Territorial de Lleida a través del qual “hem treballat coordinadament i transversalment amb tot els actors implicats”. Segons dades dels sector, caldran uns 33.000 treballadors i treballadores els mesos de juny i agost, sobretot per a la fruita. Un 80% dels treballadors de les campanyes agràries són d’origen immigrant. Aquest any, però, un 70% d’aquesta mà d’obra immigrant no pot entrar a l’Estat atesa la situació pel coronavirus.

Per això, “és necessari activar tots els mecanismes possibles per a la incorporació de mà d’obra”, ha dit Jordà. La consellera valora de manera “molt positiva” l’incentiu aprovat pel govern espanyol que permet “simultaniejar el cobrament de la prestació d’atur amb el cobrament de la retribució per treballar al camp”. Amb tot, ha remarcat que la regularització anunciada amb un permís de treball “no pot ser temporal i només mentre duri aquesta crisi”.No és de rebut que s’atorgui el permís de treball i, quan s’acabi la feina, es deixi les persones de nou només amb el permís de residència. Els estem condemnant una altra vegada a la vulnerabilitat i a la il.legalitat. I això no és èticament correcte i més quan en primer moment els hi estem demanant un acte de responsabilitat cap a nosaltres”. Jordà ha plantejat la possibilitat d’activar una ajuda d’Estat per a la campanya agrària destinada a la part de la collita que no serà possible collir degut a la previsible manca de mà d’obra.

Per últim, la consellera ha manifestat que s’hauran d’establir mesures que contribueixin a donar de liquiditat a aquelles empreses del sector, ja siguin productores o de transformació i comercialització s’hagin vist afectades per la crisi i, per tant, tinguin necessitat de liquiditat; establir plataformes i canals de comercialització per a les empreses petites que fan productes molt específics i que tenen dificultats per arribar al mercat, i comunicar, entre la societat, la importància del sector primari.

Així mateix, la titular d’Agricultura del Govern català ha fet en aquesta videoconferència una crida al consum responsable: “tindrem temps per valorar tot el què en podem aprendre com a societat d’aquesta greu crisi. Però hi ha una cosa clara: hem de retornar a la nostra pagesia tot el que aquests dies està fent per nosaltres. Comprem amb responsabilitat: ara més que mai prioritzem el comerç local i el producte de proximitat”.