Reclamen al Govern que no substitueixi guaites forestals per càmeres de vigilància

juny 4, 2020 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) considera que, malgrat les millores aportades per les noves tecnologies, avui dia el factor humà encara és clau per determinar l’origen del foc i per això demana a la Generalitat de Catalunya que mantingui l’actual xarxa de torres de vigilància i el personal laboral contractat específicament per les campanyes forestals de juny a setembre. Foto: elMón

A més, el sindicat agrari anima al Govern que doti aquesta vigilància de personal suficient per garantir-la completa en totes les torres de guaita durant tots els dies de la campanya d’estiu, ja que els últims anys, la vigilància per guaites forestals s’ha vist reduïda significament i, en moltes torres, únicament s’està oferint una vigilància parcial d’uns dies a la setmana.

Els avisos per mòbils i càmeres de seguretat ofereixen un increment d’informació que s’ha de poder valorar i comprovar in situ, per personal qualificat i amb àmplia experiència, abans d’activar les sortides efectives de bombers i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

Així mateix, UP considera que la xarxa de guaites forestals són necessaris per garantir una vigilància permanent a tot el territori i determinar la perillositat dels focus detectats, per tant, cal mantenir-los dins el model de vigilància i detecció d’incendis forestals.

Les noves tecnologies han ajudat molt a la detecció ràpida dels incendis forestals i s’han d’aprofitar per la millora continua en la detecció d’incendis. Però en un escenari de canvi climàtic, que els científics estan elaborant uns pronòstics catastròfics amb una alta probabilitat d’incendis forestals de grans dimensions pels pròxims decennis, no podem prescindir de cap de les eines que tenim per la detecció precoç dels incendis.