Més recursos i dotacions per a la campanya forestal que comença el 15 de juny

juny 11, 2020 | Notícies

El conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, han transmès un missatge de coordinació i d’unitat d’acció per reforçar de manera clara la gestió forestal i la prevenció dels grans incendis forestals amb vista a la campanya forestal que comença el dilluns 15 de juny. Buch i Jordà han comparegut de manera telemàtica al Parlament de Catalunya per exposar les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d’incendis. Fotos: Gencat

Jordà ha explicat que el punt de partida de la campanya 2020 en relació al risc d’incendi és baix gràcies a les pluges constants que hem tingut aquests mesos. L’estat de la vegetació, calculat a partir de les precipitacions i les temperatures en cada punt del territori, evidencien encara una sequedat de la vegetació molt baixa i per sota dels índexs esperats en aquestes alçades de l’any.

El nombre d’incendis forestals i les hectàrees cremades fins ara és la més baixa en 15 anys. Tot i això, ha advertit que “caldrà estar alerta i atents a l’evolució durant els següents mesos, potenciar i continuar amb les feines de prevenció i de conscienciació, i no baixar la guàrdia en cap moment”.

Més de 17 milions en prevenció

aEl pressupost destinat aquest any a prevenció d’incendis, és de 17,2M €, dels qual 14,4 M € corresponen a actuacions de prevenció a través d’inversió directa del DARP o a través de línies d’ajut per a actuacions de prevenció a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). La resta es destina a despeses de personal directament relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes, tals com contractació de mitjans aeris, campanyes informatives o manteniment de les ADFs.

Una de les característiques de la prevenció d’incendis és que es realitza durant tot l’any El Departament d’Agricultura desenvolupa un seguit d’actuacions, al llarg de l’any, per a prevenir els incendis forestals, amb obres i actuacions per fomentar la resiliència dels boscos als incendis i també amb les tasques de vigilància i suport a l’extinció pròpies de les campanyes. “Fem bona la premissa que els focs s’apaguen a l’hivern, ja que moltes de les actuacions de prevenció i de gestió forestal sostenible es realitzen aleshores”, ha subratllat la consellera Jordà.

En relació a les infraestructures de prevenció d’incendis aquest any 2020 el Departament d’Agricultura convocarà de forma imminent, ajuts per a infraestructures de prevenció d’incendis per valor de 4,6 milions d’euros. Els beneficiaris d’aquests ajuts són els ajuntaments i les Agrupacions de Defensa Forestal amb la finalitat de construir i mantenir infraestructures de prevenció.

Així mateix, s’ha publicat una nova convocatòria de gestió forestal sostenible a través del Centre de la Propietat Forestal, que dota amb més de 3,2 milions d’euros els treballs silvícoles i les pistes forestals. També aquest any es continuarà fomentant el manteniment silvopastoral d’infraestructures de prevenció, que permet mantenir operatives algunes de les infraestructures creades.

La situació de les zones urbanes-forestals continua sent una de les principals preocupacions, per això un dels principals objectius és incentivar l’autoprotecció. El DARP continua finançant les convocatòries d’ajuts per incentivar que els ajuntaments apliquin les mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terrenys forestals o dins la franja de cinc-cents metres que els envolta, que estableix la llei. La convocatòria 2020 s’ha dotat amb un import de 0,5 milions d’euros i s’han atorgat ajuts a 42 expedients que inclouen 110 actuacions repartides per tot el territori.

Un dels pitjors estius

L’estiu passat va ser un dels pitjors dels últims anys en quant a perill d’incendi. Una primavera molt seca i poc plujosa va fer que la vegetació presentés un estrès hídric important. La campanya, a més, va començar amb molts episodis de calor continuats. Tot això es va combinar amb humitats relatives extremadament baixes, sobretot els dies de grans onades de calor i temperatures màximes molt elevades amb episodis de vents.

Tot i aquestes condicions adverses, la bona tasca preventiva del Departament d’Agricultura i la feina d’extinció des del Departament d’Interior van fer que, tot i tenir un gran incendi forestal a la Ribera d’Ebre, la xifra total d’hectàrees cremades se situés per sota de la mitjana dels darrers quinze anys.

En total es van cremar a Catalunya 6.459,10 hectàrees, de les quals 4.462,52 forestals. 6.081,32 ha són només d’un sol incendi, el de la Torre de l’Espanyol, el 26 de juny. Dels 233 incendis forestals de la campanya 2019, només 11 van ser de més de 10 hectàrees totals (el 4,72%), 23 d’entre 1 i 10 hectàrees (9,87%) i la gran majoria, 199 incendis forestals, van ser de menys d’una hectàrea (85,41%). El segon incendi forestal en importància de la campanya 2019 va ser el de Capellades, el 24 de juliol, amb poc més de 56,1 hectàrees cremades. La tendència a la reducció del numero d’incendis és constant i el salt en la reducció de la superfície cremada en grups de 5 anys des de 1994 és important.

Dispositiu del Departament d’Interior

“Pel que fa al dispositiu del Departament d’Interior per fer front a la Campanya Forestal 2020, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments està treballant, des de fa mesos, en la preparació del dispositiu per fer front a la Campanya Forestal 2020, malgrat l’excepcional situació d’aquests darrers mesos que ha generat la Covid’19, quan els Bombers de la Generalitat han aplicat un pla de contingència, han participat al Comitè Tècnic del Procicat, i han fet moltes actuacions de suport al grup sanitari, mitjançant les tasques de sectorització i desinfecció de residències de gent gran, la cessió d’infermers, i la col·laboració en les instal·lacions sanitàries temporals a tall d’exemple”, ha dit el titular d’Interior.

Pel que fa al reforç del dispositiu habitual dels Bombers de la Generalitat per fer front a la propera Campanya Forestal, Buch ha destacat que “continuem treballant en la implantació d’un nou model que posa més èmfasi en l’aspecte qualitatiu i que garanteix més cobertura temporal, no només en els mesos d’estiu”. “I ho fem així per donar resposta a la desestacionalització dels incendis forestals, donada pel canvi climàtic. Els Bombers impulsen d’aquesta forma un canvi en la metodologia de treball en el camp forestal i en les tasques de les persones que hi participen. Aquest nou model forestal, inclòs al Projecte Bombers 2025, incrementa els mesos de contractació”.

La Campanya Forestal 2020, pel que fa al risc d’incendi forestal, ve definida pels reptes als quals ens enfrontarem els propers anys, que seran cada vegada majors: els incendis de sisena generació. Els Bombers de la Generalitat fan habitualment un exhaustiu i continuat seguiment de la situació meteorològica, de la que destaca el fet que l’hivern del 2019 al 2020 hagi estat càlid i humit. En aquest sentit, el mes gener ha estat el més humit des que tenim dades i l’abril el més humit dels 15 darrers anys. El mes de febrer, per la seva banda, ha estat el més sec dels darrers 15 anys, ha destacat Buch. Ens trobem, doncs, en una dinàmica de canvi climàtic, amb extrems de sequera, altes temperatures i abundància de pluges però una constant tèrmica més càlida –element del canvi climàtic- que es tradueix en un clar efecte hivernacle, que ha repercutit directament en un creixement extrem de la vegetació, especialment els herbassars.

Millores operatives

A partir dels punts de millora detectats en els incendis de la Campanya Forestal 2019, els Bombers de la Generalitat han treballat per implantar aspectes de millora en l’operativa del Cos. Es tracta de 6 millores operatives que el conseller Buch ha presentat:

  • Desplegament de les 9 bases EPAF. Tal i com marcava uns dels objectius del projecte Bombers 2025.
  • Revisió del procediment de relleus en actuacions de llarga durada, bàsicament enfocat a grans incendis forestals per tal d’agilitzar els relleus.
  • Definició del procediment d’avituallament en actuacions de llarga durada.
  • Actualització de la doctrina operativa en incendis forestals, tot revisant i actualitzant diferents documents operatius del Cos de Bombers
  • Potenciació del software introduït durant la CF 2019 com a eina de gestió, comandament i intelligència per una millor presa de decisions.
  • Ampliació de les posicions i el termini de cobertura de la guàrdia de suport en l’àmbit de la seguretat del personal intervinent en els incendis forestals, les operacions aèries i el suport operatiu a la Sala Central de Bombers.

Les modificacions, emmarcades dins del Projecte Bombers 2025, s’han proposat d’acord amb els nous models de periodització de risc d’incendi forestal que fan especial èmfasi en la “desestacionalització” d’aquest i en el fet que es necessita més mobilitat de les unitats especialitzades.

Resposta en l’actual situació de pandèmia

En l’actual marc per la Covid19, el Cos de Bombers ha treballat per definir tota una sistemàtica de prevenció, gestió i resposta davant el risc de contagi d’aquesta malaltia. “Durant la aquesta Campanya Forestal 2020 es mantindran les pautes d’ordenació del treball de manera preventiva, s’establiran plans de contingència per garantir la continuïtat del servei, la guàrdia de suport participarà a les reunions del Comitè Tècnic del PROCICAT, i es continuarà mantenint l’enllaç a nivell de les regions d’emergències per donar suport al grup sanitari, si s’escau”, ha assenyalat el conseller.

Els Bombers de la Generalitat disposen d’un recull dels aspectes de prevenció del contagi que tots els operatius han de tenir present quan intervinguin en una gran emergència amb acumulació d’efectius i treball amb altres organitzacions.

Per últim, Miquel Buch ha agraït la feina dels guaites durant aquests anys. En aquest sentit, el Departament d’Interior està impulsant la instal·lació de 30 punts amb càmeres per la vigilància forestal de Bombers amb les que es produeix un increment de la superfície controlada del 43% respecte a l’actual sistema de guaites.

El sistema millora la prevenció i extinció d’incendis. Les persones que treballaven de guaites estan recol·locats com a Auxiliar d’Oficis Forestals (AOF), oficials de 1ª dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i conductors, àmbit on es pot allargar la contractació.