En marxa, l’Oficina Tècnica de l’Avellana

jul. 31, 2020 | Notícies

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha posat en marxa el juliol l’Oficina Tècnica de l’Avellana, que serà coordinada pel centre tecnològic Eurecat. Aquesta durà endavant sis grans accions estratègiques que suposaran la creació d’un panell de tast, un pla d’acompanyament i millora empresarial, el foment de l’organització d’esdeveniments, el llançament de campanyes de foment del consum d’avellana, la promoció a les escoles i la millora de l’organització del sector. Fotos: DARP

L’Oficina està formada per un equip multidisciplinari que dirigeix el Departament d’Innovació Turística d’Eurecat amb la participació de la Unitat de Nutrició i Salut, des de les seus de Vila-seca i Reus del centre tecnològic al territori del Camp de Tarragona.

Una de les tasques d’aquesta oficina és oferir suport especialitzat a la innovació als petits productors i cooperatives per millorar-ne la competitivitat i proveir el mercat amb el millor producte amb una major eficàcia.

Per aconseguir-ho, vetllarà per situar la innovació com una prioritat i un repte permanent de les empreses, per generar més valor afegit i crear un teixit empresarial fort. Així, en coordinació amb diverses entitats i amb l’assessorament i l’expertesa d’Eurecat, es potenciarà la participació d’empreses i agents del territori en activitats d’innovació oberta,design thinkingi emprenedoria corporativa o vigilància de l’ecosistema d’start-upsi de nous models de negoci.

Pel que fa al foment de l’organització d’esdeveniments, una de les principals accions és coordinar l’edició 2020 de la festa Temps d’Avellana, que tindrà lloc el mes d’octubre vinent i combinarà components tècnics i lúdics. L’any 2018, es va fer la primera edició de la campanya Temps d’Avellana, impulsada per la Cambra de Comerç de Reus i amb el suport del DARP, amb un seguit d’actes acadèmics, lúdics i divulgatius on també es va incorporar l’Ajuntament de la Selva del Camp. L’any 2019, s’hi van incorporar activitats programades des de Brunyola a Girona.

En relació amb el foment del consum de l’avellana, es farà especial èmfasi en les seves propietats nutricionals i en els beneficis que el seu consum aporta a la salut i al benestar de les persones, en la importància de consumir productes locals km0, en la valorització de l’origen i dels productors i en la promoció del seu consum entre els més petits de casa.

Finalment, l’Oficina Tècnica se centrarà a promoure la millora de l’organització del sector per dotar-lo d’una estructura que permeti unificar estratègies. Hi ha algunes figures que representen una oportunitat en aquest sentit per a l’organització del sector, com ara les organitzacions interprofessionals agroalimentàries.

Desenvolupament del Pla estratègic

L’Oficina Tècnica és l’organisme encarregat de gestionar el desenvolupament del Pla estratègic per a la valorització de l’avellana del DARP, i constitueix una de les mesures acordades pel Grup de Treball de l’Avellana. El Pla tracta conjuntament la situació estructural del sector i les mesures que n’han de garantir el futur, i pretén incrementar la presència del producte en el territori de producció, millorar-ne el coneixement i consum, implantar nous canals de valorització i, en darrer terme, contribuir al manteniment del conreu, el paisatge i l’estructura social vinculada al sector. Per aconseguir-ho, aquesta nova Oficina treballarà de manera vinculada amb el sector.

La producció d’avellana es concentra en l’àmbit català i espanyol a la província de Tarragona i majoritàriament al Camp de Tarragona, a més d’alguns productors dispersos en comarques com la Terra Alta o Castelló. Altres zones de producció se situen a la comarca de la Selva, malgrat que en bona part formen part d’Agrupacions de Productors Agraris amb seu al Baix Camp. Així doncs, hi ha un alt nivell de concentració de l’activitat al Camp de Tarragona on hi ha la seu de la DOP Avellana de Reus.