Premiat un projecte sobre la disminució de l’ús de fitosanitaris químics en viticultura

febr. 18, 2021 | Notícies

La Càtedra AgroBankQualitat i Innovació al Sector Agroalimentaride la Universitat de Lleida (UdL) ha premiat un projecte sobre noves composicions bioactives per a aplicacions fitosanitàries en viticultura. El seu investigador principal, Pablo Martín, de la Universitat de Saragossa, s’ha convertit en el guanyador de la quarta edició del premi a la transferència del coneixement al sector agroalimentari, dotat amb 15.000 euros.

El premi ha estat lliurat pel director de Càtedra AgroBank, Antonio J. Ramos i el director d’AgroBank, Carlos Seara, amb la presència de la vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Lleida, Olga Martín.

Amb l’objectiu d’abordar el repte de disminuir l’ús abusiu de tractaments fitosanitaris d’origen químic i complir amb els requeriments de la Directiva Europea, l’investigador va presentar un projecte titulat “Noves composicions bioactives per a aplicacions fitosanitàries en viticultura”. El jurat ha reconegut aquesta inverstigació entre la resta de sol·licituds presentades, procedents de la Universitat de Saragossa, la Universitat Carles III, la Universitat de La Rioja, la Universitat de Còrdova, la Universitat d’Extremadura i de l’Institut de Productes Naturals i Agrobiologia (CSIC).

En un context en el qual la incidència de les malalties d’origen fúngic de la vinya està augmentant a conseqüència del canvi climàtic, l’estudi realitzat per Martín proposa un ús limitat i més eficaç de fitosanitaris que desplaci els antifúngics més agressius per al medi ambient per altres preparats a partir de productes naturals. D’aquesta manera, proposa reduir els bioestimulantes tradicionals que actualment s’utilitzen per millorar la qualitat del raïm i el vi (basats en urea, aminoàcids, jasmonats, extractes de fusta de roure o de llevats, etc.) i aplicar noves formulacions amb activitat antifúngica, amb solubilitat i biodisponibilitat optimitzades.

Aquestes noves composicions optimitzades, desenvolupades per les Universitats de Valladolid i Saragossa, s’aplicaran en Viñas del Vero, un celler amb D.O. Somontano situada a Barbastre. Aquest projecte té com a objectiu impulsar la innovació en aquest sector agroalimentari i contribuir a la consecució d’un sistema vitivinícola més respectuós amb el medi ambient. Per a garantir el seu compliment, a l’acte s’ha signat un Acord de Col·laboració entre el guanyador, la Càtedra AgroBank, la Universitat de Saragossa, la Universitat de Lleida i l’empresa Viñas del Vero.

Així mateix, la Càtedra AgroBank ha lliurat també el guardó a la millor Tesi Doctoral resolt el juny passat, un acte que es va haver de posposar a causa de la situació actual de pandèmia. La investigadora cordovesa Irina Torres va resultar guanyadora per la seva tesi sobre el control de qualitat de productes hortofructícoles.

El treball, titulat “Sensors espectrals d’infraroig pròxim per a la caracterització, autenticació i assegurament de la qualitat i seguretat de productes hortofructícoles”, proposa introduir els sensors NIRS en les diferents etapes de la cadena de producció, garantint així el control dels processos i la integritat del producte des del camp fins al consumidor. La tecnologia amb sensors NIRS (espectroscòpia de l’infraroig pròxim) s’ha desenvolupat durant els últims vint anys amb finalitats industrials i actualment és reconegut com una potent tècnica per a l’automatització i control.