Alerten d’una pèrdua de producció de cirera a Lleida i Terres de l’Ebre

abr. 24, 2021 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) ha donat per iniciada la campanya de recollida de la cirera. Una campanya, però, que el sindicat alerta que arriba amb la perspectiva d’una pèrdua de producció, fins el moment, de les varietats més primerenques de l’entorn del 30% a les comarques de Lleida i del 20% a les Terres de l’Ebre fruit de les gelades del mes de març, per Sant Josep. Foto: I. F.

En aquell moment, les temperatures van arribar a baixar durant diverses hores fins als 5 graus sota zero en determinades zones de Lleida, la nit del 19 al 20 de març. Ara bé, aquesta pèrdua de producció “pot implicar una millora de la qualitat organolèptica de les fruites que han resistit al fred, sempre i quan la pluja prevista pels propers dies no ho esguerri”.

En canvi, a la resta de zones productores de Catalunya com diversos municipis del Baix Llobregat i de l’Alt Empordà, Bràfim (Alt Camp) i Vandellòs (Baix Camp), si la pluviometria ho permet, s’espera una collita normal ja que la glaçada del març no va ser tan severa. Així, a la zona productora al voltant de Terrades (Alt Empordà) fins al moment aquest any no han patit cap problema de pluges ni pedregada, tot i que les cireres primerenques sortiran més tard a causa de la falta de calor i es començaran a recollir d’aquí a unes tres o quatre setmanes. Amb sort, si la mosca suzukii i el temps acompanyen, es preveu una bona campanya. Mentrestant, a la zona productora al voltant de Vandellòs (Baix Camp), s’espera una bona collita, ja que l’acumulació del fred i la pol·linització han anat bé i cap a mitjans de maig s’hi espera començar a collir les varietats santina i lapins.

Per la seva banda, a la zona productora al voltant de Bràfim (Alt Camp) es preveu també una menor producció de cirera primerenca com la burlat, però s’espera poder compensar aquesta davallada amb varietats tardanes en què es preveu arribar a una collita normal. En aquest territori, però, hi estan disminuint les plantades de cirerers degut a l’increment del cost de la mà d’obra i estan enfocant la comercialització cap a la venda de proximitat per poder millorar el preu percebut pel pagès, evitant al màxim possible haver de malvendre el producte al Mercat del Camp.

En tots els territoris el principal temor és que un excés d’aigua en moments propers a la collita provoqui l’obertura del fruit i impossibiliti la seva comercialització pel consum en fresc.

Collita d’elevada qualitat

UP espera una bona collita d’elevada qualitat a Catalunya, en comparació amb la mala campanya del 2020, on les pluges de la primavera van causar greus danys en aquest conreu que van fer perdre, pràcticament, la totalitat de la cirera primerenca produïda a Catalunya, tal i com va anunciar el sindicat en el seu moment.

El sindicat agrari ha animat als consumidors “a gaudir de la primera fruita d’estiu produïda a casa nostra alhora que recorda que, al ser un producte perible i de temporada, l’origen és important per obtenir els màxims beneficis sobre la salut i si a sobre prové del circuit curt o la venda directa s’assegura una millor remuneració per la pagesia que la produeix”.

Per últim, Unió de Pagesos ha detectat un augment dels moviments dels compradors, per tal d’assegurar-se poder adquirir el producte. i espera que això “eviti que, al llarg de la campanya d’enguany, la distribució pressioni a la baixa els preus en origen i confia que la pagesia pugui pal·liar les pèrdues econòmiques de l’any passat”.