Una llei restringirà els envasos de plàstic i promourà els retornables

juny 5, 2021 | Notícies

El nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunyaestàtreballanten el desenvolupament de dos avantprojectes de llei per minimitzar la producció de residus i impulsar l’economia circular. Foto: Departament d’Acció Climàtica

El primer dels textos es convertirà en la llei d’embalatges de Catalunya. Serà una norma adreçada a la indústria, per evitar els embalatges excessius i els envasos que, després d’un sol ús, es converteixen automàticament en un residu. La norma estimularà els envasos retornables; perquè el plàstic, l’alumini i el vidre tinguin una vida molt més llarga. La segona, serà la futura llei de residus, que regularà la gestió pública de la brossa. Un dels reptes d’aquesta llei és convertir la fracció orgànica en un actiu, en lloc d’una nosa, amb una nova estratègia d’aprofitament.

La consellera Teresa Jordà ho ha explicat, aquest dissabte, després de participar en una recollida de deixalles marines a la platja del Somorrostro de Barcelona, en el marc de l’Ultra Clean Marathon. Aquesta és una de les moltes accions de sensibilització que tenen lloc arreu de Catalunya, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

Coberts i plats, remenadors de begudes, bastonets de les orelles, palles o recipients de plàstic per a aliments tenen els dies comptats. Tal com estableix Brussel·les, d’aquí un mes, el 3 de juliol, quedarà prohibida la venda de qualsevol producte de plàstic d’un sol ús. La mesura arriba després de la prohibició de les bosses d’aquest material, vigent des de l’1 de gener d’aquest any. Catalunya ha estat pionera en la reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús a través de l’anomenat ‘Pacte per la bossa’, promogut pel Govern de la Generalitat, d’acord amb els distribuïdors i els fabricants. L’any 2007, cada català va fer servir 327 bosses d’un sòl ús de plàstic.