53.000 milions d’euros per a la PAC en els pressupostos de la UE per a l’any 2022

juny 13, 2021 | Notícies

La Comissió Europea (CE) ha proposat un pressupost anual de la Unió Europea (UE) per valor de 167.800 milions deuros per al 2022, que es complementarà amb uns 143.500 milionsd’euros en subvencions amb càrrec als fons de recuperacióNextGenerationEU. Foto: I. F.

La CE ha assenyalat en un comunicat que «la seva capacitat combinada mobilitzarà inversions considerables per impulsar la recuperació econòmica, millorar la sostenibilitat i crear ocupació». Així mateix, «donarà prioritat a la despesa ecològica i digital perquè Europa s’adapti a el futur i sigui més resilient».

D’aquests 167.800 milions d’euros, 53.000 milions es destinaran a la Política Agrícola Comuna (PAC) i 972 milions d’euros a Fons Europeu Marítim i de Pesca, per als agricultors i pescadors europeus, i també per reforçar la resiliència dels sectors agroalimentari i pesquer i facilitar el marge necessari per gestionar les crisis. El Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader) podria rebre 5 700 milions d’euros addicionals amb càrrec a NextGenerationEU.

A més, dins del pressupost global la Comissió inclou 1.900 milions d’euros per a medi ambient i acció pel clima, dels quals 708 milions d’euros per al programa LIFE per tal de sostenir la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació a aquest, i 1.200 milions d’euros per al Fons de Transició Justa per vetllar perquè la transició ecològica funcioni per a tothom. Aquest Fons de Transició Justa podria rebre 4 300 milions d’euros addicionals amb càrrec a NextGenerationEU.

El comissari Johannes Hahn, responsable del pressupost de la UE, ha declarat que «avui presentem un suport financer sense precedents per consolidar la recuperació d’Europa de les crisis sanitària i econòmica. Ajudarem a les persones, empreses i regions més afectades per la pandèmia. Invertirem en la resiliència d’Europa i en la seva modernització a través de les transicions ecològica i digital. Les nostres principals prioritats són aconseguir que Europa reprengui el seu camí, accelerar la seva recuperació i preparar-la per al futur».