S’incrementarà un 16% la producció de poma i baixarà un 14% la de pera a Catalunya

jul. 23, 2021 | Notícies

La previsió de collita de poma per a aquest 2021 a Catalunya pujaràun 16%, mentre que la de pera baixaràun 14% respecte el 2020, un any força penalitzat per les gelades, segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat, i de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat). Foto: Afrucat

Les dades de la previsió de collita 2021 han estat presentades pel secretari d’Alimentació del Departament, Carmel Mòdol, pel president del Comitè de Poma i Pera d’Afrucat, Joan Serentill, i pel seu director general, Manel Simón.

En el decurs de la seva intervenció, Mòdol ha posat en valor la voluntat del departament de “continuar treballat amb l’objectiu, entre altres, d’aconseguir nivells de qualitat en la producció que siguin reconeguts amb preus dignes, com a realitat i continuïtat en la cadena alimentària”. I ha afegit que “la fructicultura catalana, per la seva qualitat, proximitat, i sostenibilitat, ha de tendir a ocupar el màxim del que anomenaríem mercats propis”.

Cal assenyalar que les previsions apunten que, tot i les gelades de la darrera primavera, enguany a Catalunya es preveu collir 273 milions de kg de poma, “la qual cosa suposa recuperar en part el potencial perdut el 2020; una campanya que va recollir 235 milions de Kg; lluny dels 315 del 2019 que va ser any potencial pel que fa a la collita de poma i que implica que, amb la previsió d’aquest any, la producció serà un 13% inferior a la que seria habitual”, ha comentat Serentill.

D’altra banda, i també respecte a la poma, Simón ha destacat que l’evolució de la superfície productiva a Catalunya és estable, amb un ritme de noves plantacions anuals d’entre 400 hectàrees, però que estan orientades a la renovació varietal i, per tant, no hi ha creixement net. “Aquesta reconversió està orientada a noves varietats de pomes Gala i Fuji que aporten més color a la nostra altitud i també a noves varietats de Golden que aporten més duresa i crocanticitat”, ha explicat el director general d’Afrucat.

Pel que fa a la pera, la previsió de collita a Catalunya per a aquest any és de 118 milions de kg, la qual cosa suposa un descens del 14% respecte a l’any passat, una campanya que va recollir 138 milions de kg. Respecte al potencial de producció, que està fixat en 142 milions de kg per a la pera, la predicció per a la collita d’aquest 2021 suposa un descens del 17%.

“El descens de la producció de pera d’enguany, per les gelades del passat mes de març que han fet estralls arreu d’Europa, suposarà per a alguns països del nord un descens de producció de pera Conference de fins al 30% i, per a altres del centre d’Europa, una baixada de fins al 50%”, ha manifestat Manel Simón.

Davant d’aquest panorama, Afrucat considera que aquest any serà molt fluid en la comercialització de les peres a nivell europeu. Així doncs, tot i estar lluny del nostre potencial productiu, Joan Serentill creu que “en general a Europa faltaran peres, sobretot Conference, i esperem així revalorar la nostra pera. Així mateix, és un bon moment per a reposicionar la nostra pera en el territori més proper, que és l’Estat espanyol, una acció que és l’objectiu preferencial de la nostra associació”. Font: DACC i Afrucat