Agropres visita la finca d’oli Mas El Clos a Garriguella (Alt Empordà)

maig 31, 2022 | Notícies

El dissabte 28 de maig, i coincidint amb l’Assemblea General de la nostra associacio, Agropres va visitar la finca d’oliveres Clos de la Torre, ubicada a Rabós d’Empordà (Gariguella). Acompanyats pel mateix propietari del Mas del Clos, Martí Clos, se’ns van presentar les diferents parcel·les d’oliveres que contenen aquestes varietats:

·Oli olives varietat Picual, varietat ‘d’oli potent i aromàtic. L’Oli picual presenta un perfil intens a fruita verda. A la boca té sabor picant i amarg, amb una dolçor apreciable i una astringència clara.

·Oli olives varietat Argudell, obtingut a partir d’una varietat tradicional. La varietat Argudell, és autòctona de la zona de l’Empordà-Costa Brava, adaptada a les particulars condicions climàtiques i edàfiques de la zona de l’Empordà. Es tracta d’una varietat rústica, adaptada a la pobresa dels sòls, i que suporta els forts vents dominants (Tramuntana).Té un gust equilibrat entre dolç i amarg molt agradable al paladar i lleugerament afruitat.

·Oli olives varietat Frantoio, procedent de la Toscana. Produeix un oli d’intensitat mitjana amb un sabor intens a carxofa i ametlles. Té un equilibri perfecte entre picant i amarg que el fa mereixedor de la seva fama. Té un contingut alt de biofenols en la collita primerenca. Aromes Secundaris: Herba acabada de tallar, carxofa, tomaquera, poma verda, ametlla.

També es comercialitzen olives en verd (crues), que s’han de salar per a conservar-les.

·Oli olives varietat Koroneiki, amb una oliva força allargada. L’oli produït és de caràcter afruitat amb un bon equilibri entre amarg i picant quan l’oli és jove. Té un alt contingut en polifenols i àcid oleic, per la qual cosa és un oli molt estable que aguanta molt bé les altes temperatures. Aquests polifenols fan també que el seu aroma sigui molt pronunciat.

A Mas del Clos fan un sol tipus d’oli, a partir de barreges fetes d’oli de diferents varietats. L’oli comercialitzat, s’envasa en envàs de plàstic, vidre o bé llauna. El material emprat a més de no donar-li cap característica transmissible, ha de tenir un color opac, ja que la incidència de la llum, activa determinats enzims que el fan malbé.

Presenten dues marques comercialitzades d’oli procedent de les finques pròpies: una marca premium i una altra a través de la cooperativa.En el temps de la collita es treballa tot el dia, a torn partit, i es treballen de 6 a 12 tn. Les olives collides en una jornada, s’han de processar al mateix dia per evitar processos no desitjats de fermentació.El propietari, Martí Clos, en va destacar la importància de la higiene en l’extracció d’oli, perquè l’oli pren tots els aromes que troba en contacte.

Com a dada genèrica Martí Clos ens explicà que, a nivell mundial, es produeixen 3MM de tonelades d’oli al món; la meitat es venen a España, mentre que a Italia s’en produeixen 0,5MM.

Des d’ AGROPRES agraïm molt a la família Clos la seva acollida i atencions.