La fauna cinegètica causa danys en conreus i accidents de carretera sense una cobertura d’assegurances suficient.

nov. 8, 2022 | General

Facilitar la caça i mesures fitosanitàries s’apunten com a vies de solució que cal implementar en un pla estratègic.

En el marc del Col·legi de periodistes amb la presència d’Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del DACC en la taula rodona compartida amb Vicenç Manent, Societat de Caçadors de Cardedeu, Francesc Xavier Miarnau, Productor fructícola i Xavier Da Pena, corredor d’assegurances.

De les exposicions dels ponents i el debat de les intervencions dels presents i els seguidors via streaming de l’acte que es va celebrar el passat dijous 3 de novembre en podríem concloure com a propostes plantejades la necessitat de cercar una solució consensuada entre els afectats i l’administració.

No es van esquivar les dificultats existents per oferir una bona cobertura de les assegurances agràries i la manca de cobertura per accidents de trànsit amb animals cinegètics implicats si no s’acompanya d’un atestat oficial.

Aprofitem l’oferiment de Xavier Da Pena, que ens autoritza a publicar el seu correu electrònic (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) per consultes dels interessats o víctimes de qualsevol incidència amb presència d’animals subjectes a la llei de caça.

Sanitjas va descriure la situació generada per la proliferació d’animals fora de control, fent un repàs a les possibles causes de l’actual solució va proposar la implantació d’un pla estratègic que s’està implantant després de presentar-lo fa uns mesos que treballa en les reformes legislatives, invertir en ajuts econòmics als caçadors o la protecció dels conreus i un treball coordinat amb ajuntaments i municipis en les zones urbanes.

Manent assenyalà les dificultats del relleu generacional i la necessitat de promoure la caça entre els joves i tenir especial cura amb els gossers que són vitals per la continuïtat de les pràctiques cinegètiques.

Miarnau es mostra preocupat per la proliferació de conills, suggerint actuacions contra aquests rosegadors com ja es va fer amb els talps. Va qualificar de plaga l’expansió dels conills, fet que va activar la intervenció de la directora general que considera que no es podia parlar de plagues i en tot cas de forma puntal reconeixia la necessitat d’intervencions molt concretes i limitades geogràficament. A més els mètodes fitosanitaris proposats estaven pendents de les autoritats estatals que en permetin el seu ús i comercialització amb aquesta finalitat de determinats productes

Rosa March, presidenta d’Agropres va demanar a Da Pena que detalles la situació de confusió respecte a moltes pòlisses de les assegurances sobre les cobertures reals. En aquest sentit, va especificar que les responsabilitats en accident de circulació amb presència d’un animal cinegètic recau a partir de la llei de l’any 2021 en el conductor del vehicle. Da Pena aportà dades, anualment a Espanya es produeixen uns 20.000 accidents amb presència d’animals en les carreteres i d’aquest es calcula que un 10% passen a Catalunya.

D’altra banda, Da Pena indica les assegurances agràries no cobreixen de forma satisfactòria per pagesos i ramaders els sinistres que es produeixen a causa especialment de l’actuació de la fauna.

Durant la taula rodona es va intercanviar opinions respecte a les dificultats per protegir els conreus i el risc que suposa una fauna incontrolada com a possibles agents transmissors de malalties com podria ser el risc de la pesta porcina

Com a conclusió en podríem extreure la necessitat de la col·laboració dels sectors implicats i l’administració.

Recordar que en Agropres sempre hi trobaran professionals a la disposició dels mitjans de comunicació i les diferents administracions, per oferir assessorament per afrontar les repercussions que la fauna cinegètica pot produir en els cultius o granges.