A l’espera de les conclusions del Diàleg estratègic sobre el futur de l’agricultura a la UE. Conclusions que seran tingudes en compte pel nou equip de la Comissió Europea, que es posarà en marxa el proper 1 de desembre, i serviran per orientar per mandat de Von der Leyen el futur de l’alimentació i de l’agricultura a mitjà i llarg termini del bloc comunitari.
A la presentació de les seves directrius de treball per al seu segon mandat 2024-2029 al capdavant de la Comissió Europea, la presidenta es va comprometre a garantir la competitivitat i sostenibilitat a llarg termini del sector agrari de la UE, això sí, “dins dels límits del nostre Planeta”.
Disposarà, per tant, de les recomanacions de les parts interessades al “Diàleg” per completar la seva propera “Visió per a l’agricultura i l’alimentació”, que es va comprometre a presentar al Ple del Parlament Europeu durant els primers 100 dies del seu segon mandat, és a dir, probablement abans del març del 2025, per superar la polarització i l’enfrontament entre “agricultura” i “medi ambient”, entre producció d’aliments i protecció de la natura.
Aquesta presentació de la “Visió”, per tant, serà prèvia a una altra fita important de la Comissió Europea al seu calendari de treball, com és la presentació abans de juliol de 2025 d’una proposta sobre el proper Marc Financer Plurianual (MFP), al qual s’inclouran els fons que es destinaran a donar suport a la Política Agrícola Comuna (PAC) posterior al 2027.
Aquí es veurà si de veritat (no només amb paraules, o amb informes escrits) si la Comissió Europea està disposada a potenciar la futura PAC i amb això garantir en la mesura que sigui possible un major grau d’autoabastiment sostenible i seguretat de la producció agrícola i ramadera comunitària i més suport als habitants que ocupen i salvaguarden el medi rural i el medi ambient.
Aquest “Diàleg” és vist per part del propi sector agrari com una oportunitat per atendre les perspectives, ambicions, preocupacions i solucions dels agricultors i altres parts interessades clau de tota la cadena de valor, amb l’objectiu de trobar una base comuna per al futur del sector agroalimentari de la Unió.