“Que sigui el pitjor”

oct. 14, 2024 | General, Notícies |


D’acord amb les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el mes d’agost va ser en conjunt extremadament càlid, amb una temperatura mitjana sobre l’Espanya peninsular de 25,0 °C. Aquest valor queda 2,0 °C per sobre de la mitjana d’aquest mes (període de referència: 1991-2020). Es va tractar de l’agost més càlid des del començament de la sèrie el 1961, superant en 0,2 °C els agosts de 2003 i 2023, que eren fins ara els més càlids de la sèrie.

El mes d’agost va tenir caràcter extremadament càlid a àmplies zones de l’interior de la península, amb un caràcter molt càlid a la resta de l’Espanya peninsular. En algunes zones del Cantàbric i del nord de Galícia va resultar càlid.

A l’agost hi va haver una onada de calor a l’Espanya peninsular i les Balears, entre els dies 4 i 12, amb temperatures tant màximes com mínimes molt per sobre dels valors habituals per a l’època de l’any: es van superar els 40 °C no només al sud i el centre peninsulars, sinó també a zones del nord.

Per contra, aquest mateix mes ha estat humit, amb un valor de precipitació mitjana sobre l’Espanya peninsular de 24,2 l/m², cosa que representa el 112 % del valor normal del mes (període de referència: 1991-2020). Ha estat el vuitè més humit del segle XXI. A les Balears ha estat el cinquè agost més humit de la sèrie i tercer del segle XXI.

Agost ha tingut caràcter molt humit a gran part d’Aragó, a Navarra, La Rioja, el País Basc, est de Castella i Lleó, Madrid i nord-oest de Castella-la Manxa, on va arribar a ser extremadament humit. A la resta de la Península va ser entre normal i humit, excepte a Galícia, oest de Castella i Lleó, Extremadura i el nord-oest d’Andalusia, on va ser sec o molt sec. A les Balears ha estat, en conjunt, molt humit, mentre que va ser humit a les Canàries.

Sens dubte ha estat un mes anormal que ha afectat els cultius, alguns per bé a uns altres no tant. Però des del meu punt de vista “que sigui el pitjor”.