La ramaderia europea, la gran afectada pels aranzels entre els EUA i la UE

març 24, 2025 | Notícies, Ramaderia

Els nous aranzels entre els Estats Units i la Unió Europea estan generant una gran preocupació en el sector de la ramaderia i l’alimentació animal. La Federació Europea de Fabricants d’Aliments Compostos (FEFAC) ha advertit que aquestes mesures podrien tenir conseqüències greus per a la competitivitat i el subministrament de pinsos a Europa.

Impacte dels aranzels en la ramaderia i l’alimentació animal

Els aranzels imposats pels EUA sobre l’acer i l’alumini de la UE han portat a una resposta per part de la Unió Europea, que ha aplicat contramesures a productes agrícoles nord-americans com cereals i altres matèries primeres fonamentals per a l’alimentació animal. Aquesta situació posa en risc la resiliència del sector ramader, que depèn en gran mesura d’importacions d’elements essencials com la soja, el blat de moro i additius com la lisina.

Segons Pedro Cordero, president de FEFAC, la col·laboració entre el sector de l’alimentació animal dels EUA i la UE s’ha desenvolupat durant dècades per garantir la seguretat alimentària global. No obstant això, aquests nous aranzels podrien interrompre aquesta cooperació, afectant la producció de pinsos i, en conseqüència, la ramaderia europea.

Un fre a la competitivitat del sector ramader europeu

L’increment dels costos de matèries primeres essencials a causa dels aranzels dificultarà encara més la situació de molts ramaders europeus. La Unió Europea continua sent un gran importador de productes agroalimentaris nord-americans, i les noves restriccions poden provocar una escalada de preus que afectaria tota la cadena de producció alimentària.

En aquest sentit, FEFAC insta les administracions dels EUA i la UE a negociar de manera directa per eliminar aquests aranzels i evitar un perjudici major per al sector ramader europeu. A més, plantegen la necessitat d’explorar acords comercials alternatius que puguin beneficiar el comerç transatlàntic de productes agrícoles, especialment els pinsos i els seus additius.

Possibles solucions i alternatives

La FEFAC recorda que el 2018 es va aconseguir un acord entre l’administració Trump i la Comissió Europea per afavorir l’exportació de productes derivats de la soja dels EUA cap a Europa. Aquest acord va permetre un augment significatiu de les exportacions nord-americanes, reduint la dependència europea de tercers països com la Xina.

Per aquest motiu, la federació proposa replicar aquest model d’acord comercial per incloure altres matèries primeres fonamentals per a la ramaderia, com el blat de moro i altres coproductes. Aquest tipus d’acords podrien duplicar el volum de comerç agroalimentari entre ambdues regions, passant dels 4.000 milions d’euros actuals a 8.000 milions d’euros, i contribuirien a reduir el dèficit comercial agroalimentari dels EUA amb la UE.

El sector ramader europeu es troba en una situació delicada davant la guerra d’aranzels entre els Estats Units i la Unió Europea. La dependència de matèries primeres importades, sumada a l’augment dels costos, pot generar un impacte negatiu en la competitivitat del sector. Davant aquest escenari, el diàleg entre les dues administracions i l’exploració de nous acords comercials esdevenen essencials per garantir la sostenibilitat de la producció ramadera a Europa.

Article publicat originalment a la “Llotja de Contractació de Girona” el 17/03/25  per Jesús Domingo Martínez.

Podeu consultar l’article sencer aquí: http://www.llotjagirona.org/index2.php?idm=1&plana=noticies&codi=1500&mes_actual=03&any_actual=2025