El carboni és un element fonamental per al desenvolupament de les plantes, especialment durant la fase de floració, quan la demanda energètica augmenta considerablement. L’assimilació i distribució eficient del carboni durant aquest període és vital per assegurar una floració exitosa i una producció òptima de fruits i llavors.
De la fotosíntesi a la floració: el viatge del carboni
Les plantes capten el carboni a través del diòxid de carboni (CO₂) present a l’atmosfera mitjançant la fotosíntesi. Amb la llum solar i la clorofil·la, el CO₂ es transforma en sucres simples com la glucosa, que actuen com a font d’energia i matèria primera per al creixement.
Durant la fase vegetativa, aquests sucres es destinen principalment al desenvolupament de fulles, tiges i arrels. Però amb l’arribada de la floració, la planta redirigeix els recursos cap a les flors i estructures reproductives. Aquest canvi és regulat per fitohormones com la giberel·lina i l’àcid abscísic, que controlen l’assignació dels carbohidrats segons les necessitats reproductives.
El carboni: energia i senyal reguladora
Els sucres no només proporcionen energia, sinó que també actuen com a senyals metabòlics que activen l’expressió de gens relacionats amb la floració. Així, el carboni juga un doble paper essencial: com a combustible i com a regulador del cicle vital de la planta.
Una disponibilitat insuficient de carboni pot derivar en una floració deficient. Factors com l’estrès ambiental, la manca de llum o problemes de fotosíntesi poden limitar la producció de carbohidrats, provocant la caiguda prematura de flors, menor producció de pol·len i una reducció del rendiment.
Estratègies per optimitzar l’aprofitament del carboni
Per evitar aquests problemes, es poden aplicar diverses estratègies, com un maneig nutricional adequat, la millora de la il·luminació en cultius protegits o l’ús de bioestimulants que augmentin l’eficiència fotosintètica i l’absorció de carboni.
Garantir una correcta gestió del carboni durant la floració és, per tant, clau per aconseguir una producció vegetal saludable, eficient i d’alta qualitat.
Article publicat originalment a la “Llotja de Contractació de Girona” el 24/03/25 per Jesús Domingo Martínez.
Podeu consultar l’article sencer aquí: http://www.llotjagirona.org/index2.php?idm=1&plana=noticies&codi=1508&mes_actual=03&any_actual=2025