El malbaratament alimentari: noves obligacions per a la cadena alimentària

abr. 24, 2025 | Notícies, General

La Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, aprovada definitivament el passat 20 de març al Congrés dels Diputats, introdueix noves obligacions per a tots els agents implicats en la cadena alimentària, incloent-hi el sector carni. La norma entrarà en vigor un cop publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Objectius i alineació amb la normativa europea

La nova llei estableix com a objectiu una reducció del 50% del malbaratament alimentari per càpita a llars i punts de venda, i del 20% de les pèrdues al llarg de la cadena de producció i subministrament, en comparació amb els nivells de 2020. Aquest marc legislatiu s’alinea amb l’Estratègia Europea “De la Granja a la Taula”.

Obligacions per a tots els agents de la cadena

La llei identifica com a agents responsables productors, cooperatives, indústries de transformació, distribuïdors, detallistes, empreses de restauració, entitats del tercer sector i administracions públiques. Tots ells hauran d’aplicar mesures per prevenir les pèrdues i residus alimentaris en qualsevol fase del procés.

Jerarquia d’actuació i bones pràctiques

S’estableix una jerarquia d’actuació que prioritza:

  1. La prevenció, fomentant la donació o transformació d’aliments.
  2. El reciclatge, mitjançant compostatge o altres usos no alimentaris.

També s’hi recullen bones pràctiques, com:

  • Disposar d’infraestructures per evitar minves.
  • Incentivar la venda de productes amb data de caducitat propera.
  • Promoure el consum de productes de temporada i proximitat.
  • Fomentar la cuina de reaprofitament.

Valoració del sector alimentari

La Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) valora positivament l’aprovació de la llei, considerant que contribuirà a una millor gestió de recursos, a la reducció de residus i a una distribució més eficient dels aliments. La FIAB recorda que el sector ja practica la donació d’aliments i l’aprofitament de subproductes, i que aquesta norma reforça accions que ja estaven en marxa.

Article publicat originalment a la “Llotja de Contractació de Girona” el 31/03/25  per Jesús Domingo Martínez.

Podeu consultar l’article sencer aquí:
http://www.llotjagirona.org/index2.php?idm=1&plana=noticies&codi=1514&mes_actual=03&any_actual=2025