Espanya produeix el 71% de la seva producció vegetal en regadiu

maig 16, 2025 | General, Notícies, Pagesia

Segons l’estudi “El pes econòmic del regadiu a la Producció Final Vegetal”, publicat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació el març passat, el 71% del valor total de la producció vegetal a Espanya prové de l’agricultura de regadiu. En el període mitjà 2020-2022, la producció vegetal va assolir un valor de 34.306 milions d’euros, dels quals 24.343 M€ corresponen al regadiu i 9.963 M€ al secà.

L’horta i la fruita, el motor econòmic del regadiu

Els cultius hortícoles i fruiters lideren el valor econòmic dins de la producció vegetal espanyola, amb una mitjana anual de 10.930 M€ i 9.846 M€ respectivament. En conjunt, representen el 60% del valor total de la producció vegetal, segons dades de FEPEX. Aquestes xifres situen les fruites i hortalisses com el principal sector agrícola espanyol, per davant dels cereals, amb 5.698 M€.

L’anàlisi per sistema de cultiu mostra una clara dependència del regadiu: 10.860 M€ del total hortícola i 7.605 M€ del total fruiter provenen de sistemes de regadiu. En canvi, només 69 M€ d’hortalisses i 2.241 M€ de fruiters procedeixen del secà.

Distribució del valor segons règim de producció

Al regadiu, el gruix de la producció es concentra en hortalisses (44,6%) i fruites (31,2%). Per contra, en el secà predominen els cereals (35,2%), els fruiters —sobretot ametllers i pomeres— amb un 22,5%, i l’oli d’oliva, que representa el 15,4% del valor total en aquest règim.

Aquestes dades posen de manifest el paper central del regadiu en la producció agrícola espanyola, especialment en els sectors amb més valor afegit com les fruites i les hortalisses.

Article publicat originalment a la “Llotja de Contractació de Girona” el 28/04/25  per Jesús Domingo Martínez.

Podeu consultar l’article sencer aquí:
http://www.llotjagirona.org/index2.php?idm=1&plana=noticies&codi=1536&mes_actual=04&any_actual=2025