Un any d’atacs del llop: desesperació i desprotecció al sector ramader

maig 19, 2025 | General, Notícies, Ramaderia

Avui, 14 de maig de 2025, fa exactament un any que aquesta explotació ramadera va patir el primer atac de llop. Des de llavors, s’han comptabilitzat 16 atacs amb un balanç devastador: més de 125 ovelles mortes, ferides o desaparegudes.

Els ramaders no s’oposen a la presència del llop al territori, però denuncien que aquest no pot viure a costa seva. El veritable problema, afirmen, és la resposta de l’administració, que consideren ineficaç i plena d’entrebancs burocràtics.

Visites, promeses i inacció

El desembre passat va visitar la finca el Conseller d’Agricultura i, al març, el Secretari General de Transició Ecològica. També han passat per l’explotació una dotzena de funcionaris, però la situació no ha canviat. Les indemnitzacions, calculades segons barems del 2004 tot i l’actualització del decret el 2017, es consideren absolutament insuficients.

Proves fallides i solucions inexistents

Seguint les instruccions de Forestal Catalana, S.A., es van implementar malles de plàstic de 1,70 metres, electrificades i acompanyades d’altaveus, amb l’objectiu de dissuadir el llop. L’únic resultat ha estat l’estrès dels animals i pèrdues econòmiques greus. A més, l’empresa no ha pagat la compensació promesa per les hores extres dedicades a obrir i tancar ramats.

Feina afegida i manca de resposta

El ramader afirma que dedica 27,5 hores setmanals a feines imposades per l’administració. A això s’hi suma la feina pròpia de l’explotació. Les sol·licituds de material de protecció només es poden fer per correu electrònic, amb respostes que poden trigar fins a un mes.

A tot això s’afegeix el lucre cessant, les despeses no pressupostades i els canvis en la gestió del bestiar, que han impactat negativament en la producció i el benestar animal.

Promeses incomplertes i indefensió

Tot i les promeses de tancats permanents fetes pels polítics, aquestes no s’han materialitzat. Els ramaders denuncien la falta de resposta clara i la indefensió davant asseguradores i administració, que exigeixen condicions com renunciar a futures reclamacions per poder cobrar.

El futur incert amb la nova normativa europea

Els ramaders es pregunten què passarà ara que la Comissió Europea ha rebaixat la protecció del llop. ¿Es perdran els fons europeus destinats a la protecció que s’està reclamant des de fa temps?

Aquest testimoni posa en evidència la necessitat urgent d’una resposta coordinada, eficaç i justa per protegir el sector ramader davant d’una problemàtica que amenaça la seva viabilitat.

Font: Agència Catalana de notícies