Fertilitzar o no fertilitzar? IA per a una fertilització precisa i sostenible

maig 20, 2025 | General, Notícies, Pagesia

La fertilització és una pràctica fonamental en l’agricultura moderna, però fer-ho en excés pot tenir conseqüències ambientals greus. Segons apunta un investigador sènior d’intel·ligència artificial (IA), quan el nitrogen aplicat supera la capacitat d’absorció del cultiu, el sobrant pot acabar contaminant l’entorn. Tot i que hi ha mètodes per calcular les necessitats exactes de fertilitzant, sovint resulten costosos i lents. Això porta molts agricultors a aplicar dosis màximes o confiar en l’experiència pròpia.

Aprenentatge per reforç per optimitzar la fertilització

Per donar resposta a aquesta problemàtica, un equip investigador ha aplicat la tècnica d’aprenentatge per reforç —una branca de la IA— utilitzant un model de cultiu per al blat d’hivern desenvolupat per la Universitat de Wageningen. Aquest model considera variables com les condicions meteorològiques i les característiques del sòl.

En un entorn simulat, l’algoritme d’IA va explorar milers d’estratègies de fertilització, ajustant-les per identificar la dosi òptima que maximitza el rendiment i minimitza els excedents. L’objectiu és evitar la dependència de mesuraments de camp costosos, aprofitant la capacitat de la IA per aprendre i perfeccionar estratègies a partir de l’experiència virtual.

Del simulador al camp real

Fins ara, els resultats s’han obtingut a través de simulacions informàtiques, però el proper pas és validar l’eficàcia del sistema en condicions de camp, on poden aparèixer variables inesperades. Tot i això, els primers resultats són prometedors i apunten a una possible revolució en la manera com es gestiona la fertilització agrícola.

IA també per a l’ús de pesticides

A més, l’equip ha desenvolupat un segon sistema d’IA per optimitzar l’aplicació de pesticides, amb proves en curs en un hort de pomeres. Aquest sistema pretén reduir l’ús de productes fitosanitaris sense comprometre la protecció del cultiu.

L’estudi ha estat liderat per la Universitat de Wageningen i es va presentar recentment a la conferència anual de l’AAAI, consolidant el potencial de la IA per fer l’agricultura més rendible i respectuosa amb el medi ambient.

Article publicat originalment a la “Llotja de Contractació de Girona” el 05/05/25  per Jesús Domingo Martínez.

Podeu consultar l’article sencer aquí:
http://www.llotjagirona.org/index2.php?idm=1&plana=noticies&codi=1538&mes_actual=05&any_actual=2025