Dimarts 9 de març s’ha realitzat al terme municipal d’Olost (Osona) un simulacre d’actuació en cas de localitzar un focus de pesta porcina africana (PPA) en porcs senglars. Foto: DARP
L’objectiu de l’exercici ha estat avaluar la resposta ràpida davant d’una emergència sanitària amb la detecció i localització d’exemplars morts, la senyalització i extracció de mostres, i la retirada dels animals. Durant l’exercici s’ha comptat amb la participació d’una seixantena d’efectius tant del Cos d’Agents Rurals com dels Serveis Veterinaris oficials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).
L’exercici ha simulat la detecció d’un cas positiu de PPA d’un porc senglar localitzat al medi natural. A partir d’aquesta coordenada s’ha establert la zona nucli del brot a un radi d’un quilòmetre. També s’ha establert la zona d’infecció a un radi de sis quilòmetres i la zona de vigilància a un radi de 10 quilòmetres.
En primer lloc, diverses patrulles han senyalitzat els accessos a la zona nucli i a partir d’aquí diferents patrulles i unitats del cos han començat la cerca d’animals morts en 49 quadrícules de 9 hectàrees cadascuna. Prèviament s’havien deixat tres exemplars de porcs senglars morts en aquesta zona nucli.
Membres del Grup Especial Caní (GEK9) han localitzat el primer exemplar a la cua del Pantà de la Gavarresa, a prop de l’aigua i tapat per vegetació. La Gaia, un gos del cos especialitzat en la detecció de cadàvers, ha sigut l’encarregada de localitzar-lo.
Paral·lelament, la unitat RPAS del Grup de Suport Aeri (GSA) del Cos d’Agents Rurals s’ha encarregat de pentinar a vista de dron els espais de conreu i més oberts, on han localitzat en un torrent un altre exemplar mort. Finalment, a les zones boscoses, diverses patrulles han fet batudes a peu on s’ha acabat trobant el tercer exemplar en un pas de fauna a prop de la carretera C-62.
Localitzats tots els exemplars, patrulles equipades amb mesures de bioseguretat s’han encarregat d’abalisar la zona, prendre mostres dels animals i procedir a la seva retirada. Dos exemplars, donada l’orografia i les dificultats tècniques de l’extracció, s’han retirat amb l’ajuda de l’helicòpter del Cos.
Amb aquesta pràctica s’ha volgut posar a prova la relació, coordinació i intercanvi d’informació entre els serveis veterinaris, el Cos d’Agents Rurals i l’IRTA-CRESa, i per tal de poder fer una estimació dels recursos humans i materials necessaris per tal d’estar preparats per donar resposta davant de situacions d’emergència sanitària per aparició de focus de PPA en senglars.
Territori lliure de la malaltia
Catalunya és un territori lliure de la malaltia, ja que no s’han declarat focus ni en animals salvatges ni en domèstics.
La PPA va entrar a l’est de la Unió Europea a finals del 2014. Des de Rússia es va estendre als països limítrofs d’Ucraïna i Bielorússia, des d’on es va propagar a països de la UE. Actualment, hi ha 15 països afectats a Europa, dels quals 11 són membres de la UE. El darrer país en veure’s afectat per la malaltia va ser Alemanya. Aquest Estat va declarar la PPA per primer cop el 9 de setembre de 2020 a Schenkendöbern, Spree-Neiße – al land de Brandenburg – amb més d’una trentena de focus afectant, de moment, només senglars.
La Pesta Porcina Africana suposa un risc important per al sector i per això els exercicis de simulació són necessaris per garantir una resposta ràpida, coordinada i efectiva davant la possible aparició d’algun focus a Catalunya. Estar preparats per a poder actuar ràpidament és un element clau per tal de poder controlar i eradicar la malaltia si mai es detectés a Catalunya, tot i que fins ara no s’hi ha hagut cap focus ni en animals salvatges ni en domèstics.