Agronitro, que s’ha acabat després de dos anys de treball, és una iniciativa que s’ha desenvolupat a través d’un grup operatiu format per Cooperatives Agroalimentàries de Granada, juntament amb la Fundació Tecnova, CIDAF i la cooperativa El Grupo SCA. El projecte Agronitro ha aconseguit desenvolupar una sèrie d’eines mitjançant diferents tecnologies per optimitzar l’ús d’adobs nitrogenats a les solucions nutritives de reg.
Els membres del grup operatiu (Castell de Ferro), han assenyalat finalment, després d’analitzar els resultats, s’ha aconseguit optimitzar els adobs nitrogenats amb l’objectiu que siguin més sostenibles sense perdre qualitat en producte, cosa que pot reduir fins a un 5% la quantitat de nitrats que arriba a la terra.
Agronitro s’ha desenvolupat físicament en una finca de tomàquets, a l’hivernacle d’un agricultor pertanyent a la cooperativa El Grupo, ubicada a Motril.
L’elecció del cultiu –el tomàquet– està justificat en l’anualitat de la seva producció, per la qual cosa el recorregut per analitzar els diferents paràmetres d’incidència de la fertilització nitrogenada és més gran.
El més rellevant en aquest cas és que aquesta reducció s’ha aconseguit sense perdre cap de les qualitats de la collita. En el cas dels tomàquets, els resultats assenyalen que, reduint els nitrats, els fruits resultants mantenien les seves característiques de dolçor, acidesa, mida o fermesa.
Durant els gairebé dos anys de durada del projecte, s’han desenvolupat les activitats destinades a l’estudi de tècniques per a mesurar nitrats en medis aquosos i en plantes, així com el disseny de les tècniques de gestió de nitrats.
Per conèixer la concentració de nitrats que s’estan consumint s’ha anat analitzant l’aigua aportada, l’aigua drenada, la concentració de nitrats en solució nutritiva de reg i en la solució drenada. De la mateixa manera, s’ha tingut en compte el mesurament de dades climàtiques com ara la temperatura de l’aire, la humitat o la radiació; la instal·lació del sistema d’alimentació i el gestor d’energia.