Amb el retorn de Donald Trump a la presidència dels Estats Units, la política aranzelària torna a situar-se al centre del debat internacional. Aquesta estratègia, destinada a pressionar altres països en l’àmbit comercial, genera preocupació a escala global, especialment en el sector agrícola.
Els agricultors, cada cop més escèptics
Una enquesta en línia realitzada per AgWeb a prop de 3.000 agricultors nord-americans revela un suport decreixent a l’ús dels aranzels com a eina de negociació. El 54% dels enquestats es va mostrar contrari a continuar amb aquesta política, mentre que un 41% la defensava i un 5% no es va posicionar.
A més, quan se’ls va preguntar si el Departament d’Agricultura dels EUA (USDA) compensaria el sector en cas de guerra comercial, les opinions estaven dividides: un 36% va considerar que no hi hauria compensació, un 34% creia que sí i un 30% no ho sabia.
Opinió d’experts: poc benefici a llarg termini
Aquest escepticisme entre els agricultors coincideix amb el parer d’economistes agraris. Segons el Farm Journal Ag Economists Monthly Monitor, el 92% dels experts enquestats considera que l’estratègia aranzelària de Trump no comportarà beneficis sostenibles a llarg termini per al sector agrícola.
El govern reconeix les repercussions
Brooke Rollins, secretària d’Agricultura dels EUA, va admetre durant l’Agricultural Outlook Forum que els aranzels tenen impactes immediats sobre les comunitats agrícoles i ramaderes. Tot i defensar-ne l’ús com a eina política, va expressar el seu compromís a participar activament en les decisions i a promoure mesures de suport que minimitzin els danys al sector.
L’evolució de la política comercial nord-americana i la seva repercussió en el món rural seguiran sent un tema clau en els propers mesos.
Article publicat originalment a la “Llotja de Contractació de Girona” el 31/03/25 per Jesús Domingo Martínez.
Podeu consultar l’article sencer aquí:
http://www.llotjagirona.org/index2.php?idm=1&plana=noticies&codi=1511&mes_actual=03&any_actual=2025