Premiat un collar intel.ligent que permet poder monitoritzar els ramats extensius

juny 16, 2021 | Notícies

Les solucions innovadores basades en tecnologies digitals avançades proposades per les empresesIxorigue Technologies,NautasignalsiAllRead Machine Learning Technologieshan estat les guanyadores de la vuitena edició del concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i SmartCatalonia Challenge. Foto: Departament d’Acció Climàtica

L’acte ha comptat amb la participació del director general d’Innovació i Economia Digital,Dani Marco, i del director general dels Agents Rurals,Marc Costa.

A la final hi han competit en directe les 10 empreses seleccionades com a finalistes d’entre les 43 propostes que s’han presentat en aquesta edició, que per segon cop ha sortit de l’àmbit urbà per centrar-se en el medi rural, i més concretament, en la protecció de l’entorn i el patrimoni natural. Per això, s’ha comptat amb la col.laboració del Cos d’Agents Rurals.

Després que les empreses finalistes presentessin les solucions dissenyades per donar resposta als reptes plantejats, un jurat integrat per representants de Polítiques Digitals, Agents Rurals i la Fundació i2CAT ha triat els tres projectes guanyadors:

  • Primer premi:Collar intel.ligent per al monitoratge del ramat extensiu i el control de depredadors. La solució desenvolupada per Ixorigue Technologies permet la geolocalització i monitoratge del ramat pràcticament en temps real i fins i tot en zones sense cobertura. Aporta alertes intel·ligents sobre l’estat de salut i reproductiu del ramat, detecta i alerta de possibles atacs de depredadors i integra un sistema acústic en el mateix dispositiu per foragitar-los.
  • Segon premi:Sistema de seguiment de la fauna salvatge.El sistema desenvolupat per Nautasignals permet fer un seguiment en temps real gràcies a la combinació de noves xarxes IoT satèl·litals i terrestres amb uns dispositius d’autonomia quasi il·limitada gràcies a un sistema de baix consum i recuperació d’energia solar.
  • Tercer premi:Detecció i identificació completa de vehicles amb tecnologia Deep Learning. La solució de AllRead Machine Learning Technologies, basada en Visió per Computador i Deep Learning, permet detectar i identificar automàticament els vehicles, tot enviant en temps real alertes i dades de cada trànsit al Cos d’Agents Rurals perquè puguin actuar en conseqüència.

Les tres propostes guanyadores han rebut premis en metàl·lic per un valor total de 20.000 euros (15.000, 3.000 i 2.000€, respectivament) i, en el cas de la primera, l’oportunitat de fer una prova pilot sobre el terreny amb el Cos d’Agents Rurals.

4 reptes

L’SmartCatalonia Challenge és el concurs d’innovació oberta promogut per Polítiques Digitals en el marc de l’estratègia SmartCatalonia per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país. En la seva vuitena edició, dedicada a la transformació digital de la gestió dels espais naturals, el Cos d’Agents Rurals ha estat l’encarregat de plantejar els 4 reptes a què han hagut de donar resposta les empreses participants:

  1. Millora del seguiment de la fauna salvatge. Per assolir una llarga durabilitat dels sistemes de seguiment i monitoratge d’animals en perill d’extinció i obtenir dades en temps real.
  2. Sistemes automatitzats de foragitament de depredadors per a la ramaderia extensiva.Per garantir la seguretat de la ramaderia extensiva (especialment bovins i equins) alhora que es protegeix la biodiversitat de l’ecosistema.
  3. Control d’accessos a espais naturals.Per facilitar, optimitzar i automatitzar el procés de control d’accessos a determinats espais naturals i garantir-ne la seva protecció ambiental.
  4. Ús de drons o altres tecnologies per al control i captura d’ungulats.Per millorar els processos de seguiment, control i captura de poblacions de senglars i altres espècies d’ungulats que malmeten conreus i provoquen accidents de trànsit.