Que no sigui la PAC qui pagui els efectes del ‘Brexit’

gen. 13, 2019 | Notícies

El secretari general d’Agricultura i Alimentació del Ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda, ha assegurat que Espanya defensarà que no sigui la Política Agrària Comuna (PAC) la que “hagi de pagar” els efectes del ‘Brexit’, motiu pel qual “liderarà la defensa del pressupost actual”.

Miranda, que ha participat en una trobada amb agricultors de l’organització professional Assaja a Ciudad Real, ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació que “Espanya farà un dura defensa” del pressupost per a la PAC.

“Hi ha espai suficient perquè la PAC mantingui el seu pressupost”, perquè, d’aquesta manera, “els agricultors i ramaders segueixin exercint un paper important com a conservadors del medi ambient i del clima”.

Fins 2022 o 2023 no serà efectiva la nova PAC, ha apuntat Miranda, que ha subratllat que durant aquest temps no es van a interrompre els pagaments als agricultors i ramaders, tot i que ha advertit que en aquest temps “Espanya i les comunitats autònomes hauran de realitzar un important treball per adaptar-se a les novetats que es produeixin”. En aquest sentit, ha considerat que l’Estat espanyol té “temps per adaptar-se” a aquests canvis, malgrat que el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha començat a convocar a partir del 21 de gener a les comunitats autònomes per tractar aquest assumpte.

Miranda ha indicat que caldrà la cooperació de tots “perquè Espanya sigui capaç de presentar el seu pla estratègic, entre els primers països d’Europa”.

D’altra banda, ha fet un repàs de la situació actual del sector agrari al país i ha recordat que està en un moment “ascendent” com ho demostra el fet “que som la vuitena potència a nivell mundial, amb una balança exportadora de 50.000 milions d’euros”.

A més, ha indicat que recentment s’ha anunciat que la renda agrària ha pujat un 3,4% el darrer any i situa a l’agricultor ocupat amb una renda aproximada als 35.000 euros. Una situació que pot millorar en el futur, “ja que s’acosta un creixement de la població mundial, que farà que creixi la demanda d’aliments al món, el que pot ser una oportunitat per al sector”, ha dit Fernando Miranda.

Jesús Domingo