La consellera Jordà lliura els premis PITA de 2017 i 2018

gen. 31, 2019 | Notícies

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, ha lliurat, en el marc del Dia de la Innovació Alimentària, els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), que han celebrat la 17a edició a Girona. Enguany, el lliurament dels PITA ha estat doble, ja que, a banda dels guardons corresponents al 2018, també s’han lliurat els de 2017, que l’any passat no es van poder lliurar perquè la cerimònia va quedar suspesa degut a la situació política de Catalunya.

La consellera ha destacat “la qualitat de les candidatures presentades en aquestes dues edicions. Sabem que tenim un sector innovador, potent, professional, tecnificat i molt emprenedor. Amb actes com aquest ho demostrem”.

Amb els premis PITA, el Departament d’Agricultura pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquestes actuacions entre les empreses agroalimentàries, a fi que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial.

Els primers premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i els finalistes, amb 2.000 euros cadascun, i els premiats en aquesta XVII edició dels PITA, en la qual es van presentar 19 candidatures, han estat:

XVII edició dels premis PITA:

  • Modalitat agroindústria

Guanyador: Kensho Sake – L’Ampolla (Baix Ebre). Per l’elaboració de sake i ferments derivats de l’arròs amb varietats locals.

Finalista: Castanya de Viladrau, SCP – Viladrau (Osona). Per comercialitzar castanya torrada durant tot l’any.

  • Modalitat empresa agrària

Guanyador: VerdCamp Fruits, SAT- Cambrils (Baix Camp). Pel desenvolupament d’un model d’associació i sincronització de plantes florals refugi per al control biològic de pugó en síndria.

Finalista: Parc de les Olors – Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Pel seu model de desenvolupament rural basat en la valorització de les plantes aromàtiques i medicinals.

  • Modalitat Jove Emprenedor Innovador

Guanyador: Francesc Ribas Borràs, de Can Puxic – Premià de Dalt (Maresme). Per la producció de tomàquet de qualitat i proximitat tot l’any segons el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional.

Finalista: Henri Philippe Alegria Gregori, de Henri Mor, SL – Juncosa (Les Garrigues). Pel seu model 4.0 de negoci de producció i comercialització d’oli d’oliva verge extra que ofereix al consumidor local i internacional un producte d’alta qualitat i una experiència de compra innovadora.

I els guanyadors dels PITA 2017, en la qual es van presentar un total de 23 candidatures, han estat:

  • Modalitat a l’empresa agrària:

Guanyador: Pau Frigola Coll d’Agroalimentària Mas Saulot, SL (MOOMA) – Gualta (Baix Empordà). Per la implantació en una explotació agrària d’un nou model de negoci basat a donar un valor afegit a les pomes de segones categories mitjançant la transformació a productes elaborats innovadors en concepte forma i qualitat, implantant un model integrador a la zona rural que fomenta l’economia local, col·laborativa, circular i sostenible.

Finalista: Mas la Coromina 2010 SL – La Vall d’en Bas (Garrotxa). Per la implementació en l’explotació lletera d’un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic orientat a col·legis i famílies i on es divulguen i mostren les bones pràctiques ramaderes, i es posa en valor el producte i la feina a pagès.

  • Modalitat a l’agroindústria:

Guanyadora: Quiònia Pujol Sabaté – Almacelles (Segrià). Per la creació d’una indústria agroalimentària cervesera, des de la producció i recol·lecció de matèries primeres com són l’ordi, blat o llúpol de diferents varietats, en producció ecològica, i llevat, passant pels processos de malteria i pel·letització del llúpol, fins a l’elaboració de diverses varietats de cervesa artesana de qualitat i una d’elles sense gluten.

Finalista: Boadas 1880, SA – Girona (Gironès). Per la implementació, en una empresa de xarcuteria amb 137 anys d’història, d’innovacions en els diferents processos d’elaboració (instal·lacions, maquinària, controls o vida útil) per tal d’obtenir, amb noves formulacions i mantenint la seguretat alimentària, uns productes saludables amb característiques sensorials com els convencionals.

  • Modalitat Jove Emprenedor Innovador:

Guanyador: Albert Sala Martínez, de Sala Graupera i Fills – Sant Andreu de Llavaneres (Maresme). Per la creació d’un jardí de demostració en el propi viver on els professionals del paisatge poden veure les diferents especies botàniques, colors i formes a utilitzar en el marc d’una jardineria sostenible.

Finalista: Albert Vilardell Bartino – Girona (Gironès). Per la introducció del cultiu i producció de flor de llúpol, amb una gestió acurada i respectuosa amb el patrimoni natural, propagant i seleccionant noves varietats.

Premis Ruralapp 2018

D’altra banda, en el decurs d’aquest mateix acte s’han lliurat els Premis Ruralapp 2018, que també atorga el Departament d’Agricultura. Les apps guanyadores d’aquesta cinquena edició d’aquests guardons han estat Myhealthwatcher i Waatic.

La primera, creada per Cube Technology Innovation, SL, de Mataró, ha estat la guanyadora de la modalitat Ruralapps-ciutadania, dotada amb 3.000 euros. És una aplicació que interpreta les etiquetes dels productes d’alimentació envasats en funció del perfil personal de salut de l’usuari. És un algoritme que analitza, qualitativament i quantitativa, la composició dels productes d’alimentació envasats i els valora en funció d’un perfil de salut de l’usuari i recomana en quina mesura hauria de consumir un producte determinat i per què, oferint alternatives més adequades al perfil, si n’hi ha.

La segona app guardonada, ideada per l’empresa ESTEL, SL, d’Abrera, ha estat la premiada de la modalitat Ruralapps-professional del sector, dotada amb 3.000 euros. Està dissenyada per a l’aplicació intel·ligent de productes fitosanitaris i traçabilitat en cultius especials. Aquesta eina permet dosificar de forma automàtica el realment necessari i introduir la dosificació variable en una mateixa parcel·la a través dels mapes de vigorositat i garanteix la complerta traçabilitat de cada aplicació.

En aquesta convocatòria, que ha comptat amb un total de 31 candidatures, també ha quedat finalista l’app Bas de Màgia, de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, en la modalitat Ruralapp-ciutadania. Es tracta d’una aplicació que permet el coneixement d’un entorn rural, com és la Vall d’en Bas, d’una manera integral i des de múltiples vessants.

En la modalitat Ruralapp-professional del sector, la finalista ha estat l’app VP-SUIS, de OnClick Solucions, SL, de Vic, per donar suport a la gestió de les explotacions porcines, i amb la qual qualsevol productor pot dur una traçabilitat real de la seva explotació d’una manera senzilla, fàcil i segura.