La UE no considera com a producció ecològica el sacrifici d’animals sense atordiment

març 15, 2019 | Notícies

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va considerar aquest dimarts 26 que la carn d’animals sacrificats sense atordiment no pot portar el logotip europeu de producció ecològica perquè no respecta les normes més exigents sobre benestar animal. “La pràctica del sacrifici ritual, en què es pot matar a l’animal sense atordiment previ, que en l’àmbit de la UE s’autoritza amb caràcter excepcional i amb l’únic fi de garantir el respecte de la llibertat de religió, no és tan eficaç per reduir el dolor, l’angoixa o el patiment animal com el sacrifici precedit d’atordiment “, va indicar el TJUE en un comunicat.

La cort va recordar que la legislació comunitària busca “garantir un nivell elevat de benestar animal en l’àmbit d’aquesta manera de producció, que es caracteritza per l’observança de normes més estrictes en matèria de benestar animal en tots els llocs i en totes les etapes de la producció en què sigui possible incrementar-lo, inclosa la del sacrifici “.

I va assenyalar també que “hi ha estudis científics que demostren que l’atordiment és la tècnica que respecta en major mesura el benestar animal en el moment del sacrifici”.

El Tribunal entén que l’etiqueta de “agricultura ecològica” de la UE busca “mantenir i justificar la confiança del consumidor en els productes etiquetats com a ecològics”. I declara que és important “garantir que els consumidors puguin tenir la seguretat que els productes amb el logotip ecològic de la Unió Europea (…) efectivament s’han obtingut observant les normes més exigents, entre elles les relatives al benestar animal”.

En aquest sentit, el Tribunal de Justícia va concloure que només el mètode de sacrifici amb atordiment previ, en principi imposat pel dret de la Unió, garanteix un elevat nivell de protecció del benestar animal en el moment de la matança.

La conclusió de la cort prové d’una petició de l’associació francesa Oeuvre d’assistance aux bêtes d’Abattoirs (OABA), que va reclamar al Ministeri francès d’Agricultura i Alimentació la prohibició de la menció “agricultura ecològica” en publicitat i els envasos de hamburgueses de carn de boví amb certificació ‘halal’ procedent d’animals sacrificats sense atordiment previ.

L’entitat certificadora responsable, Ecocert, va denegar a OABA la seva petició, de manera que l’associació va recórrer al Tribunal d’Apel·lació del Contenciós-Administratiu de Versailles (França), que al seu torn va demanar a la cort de Luxemburg que interpretés com han d’aplicar-se en aquest cas les normes de dret comunitari relatives a l’etiquetatge.

J.D.M.