Unió de Pagesos (UP) va proposar, durant la reunió anual per a la prevenció d’incendis forestals relacionats amb activitats agrícoles, el 13 de maig, fomentar, a través de les mesures de la Política Agrària Comuna (PAC), l’establiment de franges de protecció a boscos, carreteres i línies elèctriques, una vegada acabada la sega. El sindicat agrari va insistir en l’eficàcia comprovada d’aquesta mesura, que serveix per evitar l’extensió de l’incendi als camps.
UP també va demanar a l’Administració que faciliti a la pagesia l’accés a les zones calentes (en les quals ja hi ha un incendi), ja que s’ha demostrat que l’entrada amb maquinària agrícola per realitzar llaurades que estableixin franges de protecció facilita el control de l’incendi. El sindicat va proposar que en els cursos d’incorporació de joves a l’activitat agrícola s’introdueixi la formació requerida per poder realitzar tasques d’extinció. Així mateix, considera que cal diferenciar en la normativa els incendis forestals dels que s’originen en camps de conreu, a fi i efecte de facilitar l’entrada de la pagesia amb maquinària a aquestes zones calentes.
Així mateix, i amb l’objectiu de prevenir l’entrada de la pesta porcina africana (PPA) que poden propagar els senglars a les explotacions porcines a Catalunya, el sindicat va demanar que es puguin fer cremes controlades de les zones d’esbarzers properes a les granges en zones d’alta densitat ramadera i ubicades en congostos i àrees de difícil accés, on la maquinària agrícola no pot entrar a desbrossar-ho i els caçadors no poden accedir-hi.
Per últim, en aquesta trobada anual per la prevenció d’incendis forestals relacionats amb activitats agrícoles, en la qual hi participen la Direcció General d’Agricultura, responsables del cos d’Agents Rurals, de les Associacions de Defensa Forestal i del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals, es va fer una valoració positiva de les campanyes informatives del cos d’Agents Rurals per explicar als pagesos com s’ha d’actuar en cas d’incendi forestal.