La situació de sequera condiciona la campanya forestal

juny 13, 2019 | Notícies

L’any 2018 va presentar unes condicions molts favorables i l’afectació per incendis forestals va ser molt baixa i es va tancar amb només 140 hectàrees forestals cremades. Bona part d’aquest èxit correspon a una meteorologia favorable però també a un sistema de prevenció i extinció d’incendis forestals consolidat a Catalunya. Així ho han defensat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, que han comparegut al Parlament de Catalunya per exposar les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d’incendis, especialment pel que fa a la Campanya d’incendis forestals 2019. Jordà i Buch han transmès un missatge de “coordinació absoluta i d’unitat d’acció per reforçar de manera clara la gestió forestal i la prevenció dels grans incendis forestals que poden tenir efectes devastadors”.

La consellera Jordà ha qualificat de “moderat“ el perill d’incendi forestal en les dates actuals després de les precipitacions del tot just acabat mes de maig. La pluviometria acumulada fins al mes d’abril era l’habitual llevat de les Terres de l’Ebre i l’Empordà on va ser deficitària.

Teresa Jordà ha admés que en cas de manca de pluges raonables durant les properes setmanes, les comarques on més ràpidament s’incrementarà el perill seran les dels dos extrems del país (Empordà i Ebre) on es pot donar un dèficit hídric respecte la mitjana, que pot esdevenir més accentuat. Amb l’escenari que tinguem un juny que finalment també resulti sec, l’increment de perill seria generalitzat a tota la zona amb un clima mediterrani més accentuat, ja que l’abril i maig han estat secs.

El pressupost destinat aquest 2019 a prevenció d’incendis, és de més de 15,2M €, dels qual 12,6 M€ corresponen a actuacions de prevenció a través d’inversió directa del DARP o a través de línies d’ajut per actuacions de prevenció a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). La resta es destina a despeses de personal directament relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes, tals com contractació de mitjans aeris, campanyes informatives o manteniment de les ADFs.

Prevenció tot l’any

Una de les característiques de la prevenció d’incendis és que es realitza durant tot l’any. Darrera aquestes actuacions hi ha un gran nombre de persones que ja sigui a nivell professional o de voluntariat treballen per la protecció dels nostres boscos.

“L’aposta per millorar al màxim l’eficiència ha de centrar-se en l’anticipació, mitjançant la planificació en matèria de prevenció, és a dir amb gestió directa sobre el medi”. La consellera Jordà ha volgut sintetitzar i posar en valor les actuacions que en matèria de prevenció es realitzen des del DARP de manera continuada al llarg de l’any. En aquesta planificació de política forestal hi ha aquelles actuacions que realitza directament el Departament com poden ser l’execució d’infraestructures de prevenció d’incendis a través de l’empresa pública Forestal Catalana, les 48 cremes controlades de vegetació realitzades aquesta temporada i planificades des del Servei de Prevenció d’incendis Forestals i executades pel Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals i el cos d’Agents Rurals, la redacció de nous perímetres de Protecció Prioritària (PPP) les més de 17.341 actuacions realitzades pel Cos d’Agents Rurals en matèria de prevenció d’incendis o la participació del DARP en projectes transfronterers que reforcen les mesures de prevenció d’incendis. També s’hi inclouen accions sobre afectacions sanitàries com el tumicus o la processionària i de gestió i suport per donar resposta a les necessitats del sector i la indústria forestal.

A més, existeix un teixit d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADFs) al llarg del territori que realitzen una feina importantíssima de prevenció i suport a l’extinció durant tot l’any. Actualment a Catalunya hi ha inscrites al registre oficial 307 Agrupacions de Defensa Forestal, que agrupen el territori de 668 municipis, amb una superfície forestal de 1.750.000ha i uns 7.600 socis.

Reforçar la gestió forestal sostenible

La consellera ha destacat que “l’únic mecanisme de lluita efectiu que tenim és la gestió forestal continuada, integrant totes les mesures de prevenció necessàries”. “La prevenció d’incendis és una de les polítiques prioritàries del Govern. Estem reforçant de manera clara la gestió forestal i la prevenció d’incendis”, ha afegit Jordà. Durant la compareixença Jordà ha incidit també en la gestió forestal que no executa directament però que fomenta a través d’altres actors implicats en la prevenció.

En relació a les infraestructures de prevenció d’incendis, la convocatòria de gestió forestal sostenible de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, dota aquest any 2019 aquestes intervencions amb 4,6 milions d’euros. Igualment s’ha publicat una nova convocatòria de gestió forestal sostenible a través del Centre de la Propietat Forestal, que dota amb més de 3,2 milions d’euros els treballs silvícoles i les pistes forestals.

La situació de les zones urbanes-forestals continua sent una de les principals preocupacions, per això un dels principals objectius és incentivar l’autoprotecció. El DARP continua finançant les convocatòries d’ajuts per incentivar que els ajuntaments apliquin les mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terrenys forestals o dins la franja de cinc-cents metres que els envolta, que estableix la llei. La convocatòria 2019 s’ha dotat amb un import de 0,5 milions d’euros i s’han atorgat ajuts a 44 expedients que inclouen 139 actuacions repartides per tot el territori. En aquest sentit Jordà ha explicat que “hem de continuar fent èmfasi que l’autoprotecció en interfícies urbanes és el sistema més segur per a la defensa de persones i infraestructures, perquè cada vegada ens trobem amb més incendis que comencen en espais boscosos i acaben sent una emergència global de protecció civil”.

Teresa Jordà ha manifestat que s’està treballant de manera coordinada entre diferents administracions, agents socials i també amb la ciutadania per reforçar la implicació de tothom per fer efectives les infraestructures de franges de protecció.

La consellera Jordà ha recordat que en les properes setmanes s’aprovarà el Pla Estratègic del Cos dels Agents Rurals (CAR), que preveu una inversió més de 60M€ fins el 2024 i que preveu el desenvolupament de diferents línies d’actuació destinades a millorar l’organització, l’estructura i els recursos del CAR i crear 300 noves places d’agents i 50 de personal tècnic i administratiu.

La prevenció d’incendis és una de les principals funcions del Cos d’Agents Rurals, que ha realitzat 17.341 actuacions de prevenció en activitats i infraestructures generadores de perill durant el darrer any. Un gruix molt important són les inspeccions de les infraestructures amb risc d’incendi forestal, que han suposat l’any 2018 un total de 6.000 actuacions. Aquestes actuacions han permès reduir per exemple de 48 a 19 el nombre d’incendis forestals causats per les línies elèctriques respecte l’any anterior.

Un eix bàsic de la prevenció que es porta a terme des del CAR és la sensibilització ciutadà en el marc del programa EduCAR que enguany compleix 10 anys i altres campanyes preventives com són la campanya del borrissol, la Sant Joan i la de la sega, amb què s’ha aconseguit en els darrers anys una reducció del 80% d’incendis per aquesta causa. A més, aquest estiu s’intensificarà una campanya per evitar el llançament de burilles tant des dels vehicles com des del medi natural per evitar incendis com el que l’any 2012 va cremar més de 10.000 hectàrees a l’Empordà.

Una altra de les principals funcions del Cos d’Agents Rurals és la investigació de les causes dels incendis. “Identificar les causes ens permet intervenir sobre elles i planificar polítiques i estratègies de prevenció molt més eficaces”, ha subratllat la consellera argumentant que l’any 2018 el 31% van ser per negligències i que un 30% van ser intencionals. Aquests percentatges indiquen que encara hi ha molta feina a fer en matèria de sensibilització ciutadana i de foment de conductes responsables.

El conseller Buch, per la seva banda, ha exposat quin és el dispositiu del Departament d’Interior, i de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, per fer front a la Campanya Forestal 2019.

Més de 18.000 serveis

Buch ha recordat que malgrat que la passada campanya forestal va ser excepcional, els Bombers de la Generalitat van realitzar més de 18.000 serveis, 1.761 dels quals, per extingir incendis de vegetació forestal, urbana o agrícola.

Buch també ha posat en valor les accions dutes a terme en l’àmbit de la prevenció operativa, la tàctica i la gestió dels incendis forestals dels Bombers de la Generalitat, com va quedar palès en la gestió dels incendis forestals de Tivissa (26 de juliol), Cabra del Camp (7 d’agost) i Roses (19 d’agost).

Referint-se a la situació actual, el conseller d’Interior ha volgut recordar que “venim d’un hivern llarg, càlid i sec similar als que vam viure el 2004-2005 o el 2011-2012”, i que la campanya d’hivern ha estat molt activa i s’ha solapat amb la d’estiu. De fet, “a dia d’avui, portem més hectàrees cremades que en tot el 2018”, ha destacat (pels incendis d’Arties, a la Val d’Aran, de 300 Ha i el de Sort de 12 Ha al febrer. La majoria d’aquests incendis han estat de poca superfície i alguns es van iniciar en hores nocturnes, fet que va dificultar la seva extinció.

El Conseller Buch també ha posat èmfasi en la situació que, tot i les precipitacions d’abril i maig, pateixen les zones com la Regió d’Emergències de Girona, Metropolitana Sud, Tarragona i Terres de l’Ebre, on ja s´estan produint incendis de vegetació. Si la climatologia continua igual, “podríem encarar la pitjor campanya forestal dels darrers anys”, ha afirmat el conseller.

Abans de fer un repàs al dispositiu per fer front a la Campanya Forestal aquest any, Buch ha posat èmfasi en tres conceptes claus:

  • La recurrència dels incendis forestals. De focs sempre n’hi ha hagut i sempre n’hi haurà. Per Buch, “el que hem de vetllar és que hi hagin les menors ignicions possibles. I les que hi hagin, les puguem afrontar de forma ràpida”.
  • La desestacionalització dels incendis forestals és un fet ja constatat. Les Campanyes Forestals s’allarguen cada cop més. En aquest sentit, Buch ha recordat que alguns dels grans incendis forestals dels darrers anys s’han produït a l’hivern.
  • A conseqüència de la desestacionalització dels incendis forestals i a la vista de l’experiència dels darrers anys, de l’evolució climàtica i del comportament dels diferents incendis, el conseller ha assenyalat que, enguany, Interior i els Bombers de la Generalitat “inicien un nou model, passant d’un model reactiu a un de proactiu”. Per això, la contractació del personal de reforç de Campanya Forestal, seguint el Pla Bombers 2025, no es concentrarà en els mesos d´estiu. “Hi haurà menys contractes, però amb més mesos de durada. Aquest model posa més èmfasi en l´aspecte qualitatiu de les unitats, garanteix més cobertura i s´allarga en el temps”, ha indicat Buch.

Els objectius principals d’aquest canvi de model que encetem el 2019 són els següents:

  • Millorar la disponibilitat del recurs forestal, permetent la mobilitat de personal a suport a les línies d’actuació sense buidar de capacitat de resposta les diferents unitats de parc i de Regió d’Emergències.
  • Avançar en el camí de la pro activitat. Deixarem d’esperar al parc a que aparegui el foc per anar a extingir-lo i passem a preparar durant tot l’any l’escenari i el paisatge en el que apagarem el foc.
  • Millorar l’eficiència dels recursos humans de suport disponibles, ampliant la formació i experiència forestal tot anant al model de la prevenció activa.
  • Disposar de més mobilitat dels recursos humans dotant de més polivalència als nous equips de treball, que podran intervenir en els retens de foc forestal i en les cremes planificades, en gestió de combustible amb eines manuals i com a suport en recerques.
  • Els Auxiliars d´Ofici Forestal (AOF) són reactius i depenen de les sortides del parc; en canvi, els EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal) són proactius i tenen un major grau d’autonomia i molta mobilitat.

Interior destinarà, a aquesta campanya, 17.219.664 euros, quantitat que inclou conceptes com les retribucions del personal i les compensacions dels bombers voluntaris, el lloguer de vehicles, els equipaments i el material, el manteniment dels punts de guaita, l’aportació a la campanya publicitària, les despeses en mitjans aeris i la previsió dels carburants per als vehicles i per als mitjans aeris, entre d’altres conceptes.

Reforç del dispositiu dels Bombers

El conseller Buch ha explicat també que enguany els Bombers de la Generalitat “treballen amb la millora, a nivell tecnològic, dels centres de comandament, que son uns punts estratègics en la gestió dels incendis forestals i també en la coordinació i la gestió integral de qualsevol altra emergència destacada”.

En la mateixa línia, i per reforçar els 74 parcs de bombers funcionaris, durant el període de Campanya Forestal cada dia obriran diversos parcs de bombers voluntaris de totes les regions d´emergències, i s´activaran, com és habitual, els punts de guaita.

Respecte als recursos humans, entre el 17 de juny i el dia 23 d´agost inicien la relació laboral 717 persones de diferents categories: tècnics especialistes operadors de control, ajudants d’ofici forestal, persones per a l’equip de prevenció activa forestal, personal per al taller ràdio, conductors, tècnics especialistes en So i imatge, periodistes, diplomats en infermeria, tècnics Especialistes GRAF i guaites.

A banda d´aquest reforç es va aprovar l´Acord de Condicions de Treball entre el Departament d’Interior i els representants sindicals del Cos de Bombers de la Generalitat. Aquest acord, que ha rebut el suport de l’àmplia majoria dels Bombers de totes les Regions d’Emergències, té una vigència fins el desembre del 2022 i és el tercer acord que s’ha signat en els darrers 20 anys. L’acord dona resposta a les reivindicacions que els Bombers arrossegaven des de gairebé 10 anys.

Quant als mitjans aeris per fer front aquesta Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat disposaran de 37 mitjans aeris (25 helicòpters i 12 avions). A partir del mes de març han començat a incorporar-se algunes aeronaus, tot i que el gruix principal arriba aquest mes de juny. Es disposarà de 30 bases, distribuïdes a tot el territori i 7 més a fora de Catalunya, comptant amb els 7 mitjans aeris del Ministeri de Agricultura, Pesca y Alimentación amb base fora de Catalunya.

La flota mòbil dels Bombers de la Generalitat està composada per 761 vehicles, entre els quals 268 d’intervenció directa als incendis forestals (197 són Bombes Rurals Pensants (BRP), 41 Bombes Forestals Pesants (BFP), 23 Bombes Nodrisses Pesants (BNP), 4 Bombes Rurals Lleugeres (BRL) i 3 Bombes Forestals Lleugeres (BFL)) i 357 vehicles més preparats per realitzar tasques de suport i logística o també el transport de personal

En aquest àmbit, Buch ha avançat també quines són les línies de treball pel que fa a la renovació del parc mòbil dels Bombers. En aquests moments, la DGPEIS treballa en la incorporació de 263 nous vehicles lleugers, que substituiran la flota actual; la compra de 92 Bombes Rurals Pesants (que ja han estat licitats) i l’arrendament de 8 vehicles EPAF per a tasques forestals. Així mateix, s’està redactant un plec per a la substitució de vehicles Autoescala, Bombes urbanes pesades i lleugeres i vehicles especials.

Respecte el vestuari la DGPEIS ja treballa en el concurs per incorporar noves peces de l’equip de protecció individual, EPI, que també inclou el manteniment dels equips; en la renovació de l’actual vestuari bàsic dels bombers; i en la dotació del vestuari específic per al personal de la Divisió de Grups Operatius Especials.

Finalment el conseller d’Interior ha fet una crida a la ciutadania a tenir cura amb les seves activitats prop del bosc. “És important i vital la col·laboració de la ciutadania” en la lluita contra els incendis, ha afirmat