“Una bona llavor és clau per a una bona collita”

juny 13, 2019 | Notícies

Gra Sostenible va ser un dels protagonistes de les VII Jornades GENVCE, celebrades a Vitòria-Gasteiz i Gauna (Àlaba) els dies 28 i 29 de maig. El conveni de condicionament de grans ha contribuït a l’èxit d’aquest esdeveniment, en el qual han participat uns 3.000 agricultors.

La plataforma va utilitzar un total de 32 autobusos des de diferents punts de la geografia espanyola que van permetre a 1.300 agricultors estar presents a la cita. L’esdeveniment ha servit d’aparador a la innovació i les últimes tecnologies aplicades al cultiu del cereal.

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de l’Oficina Espanyola de Varietats Vegetals (OEVV), i el Institut Basc d’Investigació i Desenvolupament Agrari, Neiker-Tecnalia, van ser els encarregats d’organitzar les dues jornades, dedicades a xerrades tècniques ja assajos de camp.

La primera d’elles va tenir lloc a Vitòria-Gasteiz i va comptar amb un complet programa de ponències protagonitzades per professionals del sector que va obrir el tècnic de Cultius Herbacis d’UPA, David Erice. En la seva presentació va abordar les particularitats de l’acord de condicionament de grans, signat per les organitzacions professionals agràries Assaja i UPA, Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya i l’Associació Nacional d’obtentors Vegetals (Anove). El seu objectiu és dotar al sector dels cereals, lleguminoses i proteaginoses dels millors instruments per afrontar els reptes del futur.

En virtut d’aquest acord s’han incrementat les línies d’investigació per obtenir varietats que responguin a les necessitats específiques de les regions espanyoles i s’ha contribuït a millorar la sostenibilitat dels cultius. Alhora, s’està ajudant a mantenir la competitivitat de les explotacions i a millorar la qualitat de la llavor utilitzada. També ha augmentat l’índex d’utilització de llavor certificada. “Una bona llavor és clau per a una bona collita”, ha defensat Erice, “i els agricultors cada dia són més conscients”.

Una jornada de camp amb les últimes innovacions

La segona de les jornades es va desenvolupar a la finca experimental de Neiker-Tecnalia ‘La Illarra’, ubicada al municipi alabès de Gauna. Experts van explicar les diferents estacions i es van dur a terme demostracions in situ, com l’aplicació de fertilitzant mitjançant vol de drons, control de males herbes mecànic guiat per càmeres, visita a parcel·les experimentals de cultiu ecològic, etc.

Gra Sostenible tampoc va faltar a aquesta jornada de camp. El seu estand es va convertir en un dels més visitats per part d’agricultors que buscaven informació sobre el conveni i la importància de la llavor certificada.

Un cop més, les entitats impulsores del conveni de Gra Sostenible -Anove-Geslive, Asaja, UPA i Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya- han tornat a advocar per el increment de les línies d’investigació per poder seguir obtenint varietats que responguin als requeriments dels agricultors i dels consumidors. També han reiterat el seu compromís amb tot el sector cerealista i, en particular, amb l’organització d’aquestes VII Jornades GENVCE.

J.D.M.