Unió de Pagesos demana ajuts per als afectats pels cops de calor al raïm

jul. 17, 2019 | Notícies

Davant les mancances de l’assegurança d’explotacions del raïm, que cobreix de forma deficient el cop de calor, Unió de Pagesos (UP) ha demanat mesures concretes per pal·liar la situació dels viticultors afectats per aquest fenomen a diferents zones de Catalunya entre finals del mes juny i principis de juliol, amb temperatures continuades superiors als 40ºC.

Des del sector del vi del sindicat agrari s’han valorat els danys provocats pel cop de calor, que a moltes zones de Catalunya ha cremat fulles dels ceps, segons varietats i orientació. Malgrat això, els majors danys observats s’han produït a les comarques del Priorat, Terra Alta i Ribera d’Ebre, amb raïm cremat pel cop de calor. La incidència dels danys varia molt significativament segons varietats (la més afectada ha estat la carinyena), segons municipis, orientació de les finques i característiques pròpies de cada plantació. El dany a aquestes comarques ha estat important però desigual en afectació per municipis i fins i tot dins una mateixa explotació.

A l’espera dels informes del Departament d’Agricultura, UP ha estimat que el dany superarà el 30 % de la producció a municipis com La Serra d’Almos, Tivissa, Masroig, Garcia, Móra la Nova, Guiamets, Capçanes, Marçà i d’altres de la zona sud del Priorat i la Ribera d’Ebre. Molts viticultors patiran unes pèrdues importants de producció que dificultaran la viabilitat de les seves explotacions. Per aquest motiu el sindicat “creu necessari habilitar mesures urgents que permetin als afectats superar aquesta campanya”.

El cop de calor està inclòs a l’assegurança de la vinya però, segons l’anàlisi realitzat per la Unió de Pagesos, de forma deficient. Per aquest motiu, “en la major part de casos l’assegurança cobrirà en poc grau els danys patits, sobretot perquè es valora a nivell d’explotació i no de parcel·la”. D’aquesta manera, “els danys han de superar el 20%, el 30% o el 50% de tota l’explotació (segons modalitats) i només a partir d’aquest percentatge es comença a compensar la pèrdua”. A més, “els preus assegurables són molt inferiors als preus de mercat reals que es paguen en l’àmbit de les Denominacions d’Origen de les comarques afectades”. Per tant ,l’assegurança, en cas d’estar contractada, en pocs casos cobrirà el dany patit i per tant en pocs casos facilitarà la viabilitat de les explotacions.

Per tot això, el sector del vi d’UP ha assenyalat que demanarà al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i a la Entidad Estatal de Seguros Agrarios (ENESA) “passar el dany per cop de calor de la categoria d’altres adversitats climàtiques a la de riscos excepcionals perquè la valoració del dany pugui ser per parcel·la, així com per millorar el capital garantit màxim del 80% al 90% i adequar el preu assegurable del raïm als preus reals a cadascuna de les Denominacions d’Origen”. També instarà als Consells Reguladors a proposar l’adaptació dels preus, de les varietats i dels rendiments base a la realitat de la seva D.O., perquè ho traslladin al Departament, i aquest ho presenti a ENESA.

Per fer front a les despeses dels viticultors afectats, el sindicat vol també l’adequació dels mòduls de l’IRPF, la moratòria en el pagament de les quotes de la Seguretat Social durant un any, crèdits de circulant de l’Institut Català de Finances a interès zero que facilitin la liquiditat de les explotacions afectades i la prioritat dels titulars afectats en les convocatòries d’ajuts en que el DARP té competències per establir criteris de priorització.

Així mateix, UP sol·licitarà per als afectats la reducció de les quotes dels Consells Reguladors de les denominacions d’origen (D.O.Q. Priorat, D.O. Montsant, D.O. Terra Alta, D.O. Tarragona i D.O. Catalunya) i també del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).