El sector ramader reclama sancions per l’entrada il·legal en una granja de vaqui de llet

jul. 15, 2019 | Notícies

Ahir diumenge 14 de juliol vam informar al nostre web mitjançant un article d’opinió de la nostra presidenta, Rosa March, de l’entrada il·legal d’un grup d’animalistes a una granja de vaquí de llet de Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental). La reacció per part de les organitzacions agràries catalanes no s’ha fet esperar.

Així, Unió de Pagesos (UP) exigeix en un comunicat als departaments d’Interior i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya que prenguin mesures davant les accions de col·lectius animalistes en explotacions ramaderes catalanes. Entre les mesures reclamades hi ha que “la policia identifiqui les persones que accedeixin de forma no autoritzada en les empreses particulars, aplicar sancions exemplars contra els intrusos i establir un protocol per impedir que en el futur es repeteixin accions d’aquest tipus, que posen en perill les estrictes condicions sanitàries en les que es troben els animals”.

El sindicat agrari ha recordat que aquesta no és la primera vegada que es produeixen accions d’aquest tipus a casa nostra aquest 2019, ja que el març passat diversos activistes van accedir a una granja de porcs a Sant Pere de Vilamajor, també al Vallès Oriental, i a l’abril un grup d’animalistes van entrar a un escorxador de Riudellots de la Selva, a la comarca de la Selva.

Per tots aquests motius, Unió de Pagesos reitera que “els ramaders catalans, com els de la resta de la Unió Europea, han de complir unes normes estrictes de benestar animal per assegurar una producció respectable i segura i que, d’altra banda, ha suposat per al sector un gran esforç d’adaptació tant en l’àmbit econòmic com en el de gestió de les granges i en la cura dels animals”.

Per la seva part Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) -que ens ha facilitat la fotografia amb la que il·lustrem aquesta notícia- ha sol·licitat que aquesta entrada il·legal sigui sancionada de forma exemplar. L’organització agrària entén que aquest tipus d’accions pretenen perjudicar la imatge del sector ramader i causen un gran perjudici al titular de la granja en posar en risc la salut i el benestar dels animals. De fet, ha apuntat JARC que l’entrada il·legal d’un grup tan nombrós de persones en una explotació ramadera és un delicte contra la propietat privada i comporta els següents riscos:

  • Contra la salut dels animals: qualsevol persona aliena a l’explotació, que entra il·legalment sense el consentiment del propietari, no respecta els protocols de bioseguretat implantats a la granja, per tant, suposa un alt risc de transmissió de malalties al bestiar.
  • Contra la salut pública: una explotació de vaques és la primera baula de la cadena làctia que té com a finalitat l’alimentació humana, per tant, després d’una acció com la del matí de diumenge cal implantar mesures addicionals a la granja per evitar perjudicis sanitaris als consumidors.
  • Contra el benestar animal: les vaques poden patir un episodi d’estrès per l’entrada a la granja d’un grup tan nombrós de persones que no es comporten com ho fan els seus cuidadors. Aquest fet pot provocar-los lesions en intentar fugir i immunodepressió.

JARC ha manifestat que les explotacions ramaderes catalanes compleixen amb la normativa europea de benestar animal i seguretat alimentària, una de les més estrictes del món. En concret, “els productors de vaques fan esforços humans i materials, que van més enllà exigències establertes des de les diferents administracions, sent els primers interessats a millorar la productivitat i reforçar la imatge de la feina ben feta”. Per tot això, “considera intolerables accions com la del passat diumenge que només pretenen perjudicar i desprestigiar el sector lacti de forma injusta i, per aquest motiu, exigeix a les diferents administracions que vetllin per restablir els drets vulnerats i estableixin totes les mesures sancionadores que corresponguin a aquesta acció”.

D’altra banda, ASAJA, organització a la qual està associat el propietari de l’explotació afectada ha assenyalat que “no podem entendre aquests que es diuen animalistes, entrant a les granges sense permís, sense els protocols sanitaris i amb les televisions per fer més xou”. . Per afegir que “els ramaders han de complir totes les mesures que marca la Unió Europea, entre les quals no deixar entrar sense autorització i tenir la granja ben tancada amb una tanca perimetral sota amenaça de multa sinó es compleix. Doncs ara resulta que ells poden entrar quan volen per desacreditar la feina que fan cada dia els ramaders”.

ASAJA ha recordat que des de la conselleria d’Agricultura fa anys que es fa la iniciativa ‘Benvinguts a pagès’ perquè “es conegui la nostra feina i ara ens arriben aquests a difamar i menysprear la dignitat d’aquesta professió”.