Tristament ha tornat a passar. De nou, un ramader de casa nostra ha vist com se li omplia la granja d’adolescents animalistes sense poder defensar- se.
Des de fa un temps, els ramaders estem patint una creixent pressió injustificada per part de sectors socials minoritaris però amb molt ressò mediàtic, moguts pel desconeixement i que jutgen i condemnen la nostra manera de treballar. Uns sectors socials que qüestionen la nostra professionalitat i que es creuen amb el dret de dir-nos el que està bé i el que no.
La clau per a una bona entesa i convivència sempre ha sigut i sempre serà el respecte. Violant la propietat privada i el dret a la intimitat, saltant-se mesures de bioseguretat i benestar, tocant els animals, donant aigua o aliments al bestiar sense saber si és o no és una pràctica correcte, la única cosa que s’aconsegueix és posar en perill la vida dels animals i la traçabilitat alimentària.
Les filosofies animalistes, especistes i veganes són plenament respectables a nivell individual però el sentit comú no ens pot fer contradir les recomanacions oficials de l’OMS, del Ministeri de Sanitat i del Departament de Salut de Catalunya basades en la piràmide dels aliments.
Els ramaders som professionals. Complim les normes de benestar animal i bioseguretat que ens exigeix la Unió Europea, l’Estat i la Generalitat i som els principals interessats en el benestar dels nostres animals perquè volem produir aliments sans i segurs per tota la població. Aquestes normatives impliquen una correcte traçabilitat que garanteix la seguretat alimentària (identificació, registre de tractaments veterinaris, respecte els temps d’espera abans de portar animals a l’escorxador, eliminació de llet que podria portar residus d’antibiòtics, etc) i una correcte condicionalitat, com són totes les mesures de benestar animal, fitosanitat i zoosanitat. Cada espècie animal i el seu corresponent maneig, té una condicionalitat associada. Les inspeccions que ens realitzen a les nostres empreses des dels departaments d’Agricultura, Salut i Consum, així com del cos d’Agents Rurals i SEPRONA, entre d’altres, garanteixen la nostra correcte praxis i professionalitat.
Les bones pràctiques d’higiene, sanitat i seguretat alimentària, salven moltes vides tant de persones com d’animals. La salut pública i la ramaderia van de la mà. Una afecta l’altra. Els ramaders en som conscients i treballem perquè el consumidor tingui totes les garanties quan s’alimenti amb els nostres productes.
Cada any desapareixen empreses familiars agràries i ramaderes. Som un país ric en producció d’aliments d’origen vegetal i animal sans i segurs, tant en producció ecològica com en convencional. Treballem cada dia per cuidar i conservar el territori. La realitat i les problemàtiques del sector primari les heu de conèixer de la mà de qui les viu, no de qui s’ho imagina. Ells tenen força mediàtica, nosaltres tenim la veritat.
Si voleu demostrar respecte per les persones, defenseu la salut per sobre de tot. Si voleu demostrar respecte pels animals, deixeu d’humanitzar-los. Deixeu de parlar des de la ignorància quan us referiu a la ramaderia del nostre país i aposteu per nosaltres. Pels nostres productes i per la nostre gestió territorial.
Raquel Serrat, responsable del sector boví d’Unió de Pagesos