UP critica que Planas amagui la seva inacció en la crisi del cava rere el conflicte català

set. 20, 2019 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) considera inadmissible que el Ministre d’Agricultura en funcions, Luís Planas, amagués, en resposta a una interpel·lació al Congrés dels Diputats, la seva inacció davant la crisi de preus al sector del cava rere el conflicte polític català.

El sindicat continua reclamant al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) que intercedeixi davant un problema lligat al domini dels grans elaboradors, que retallen el preu del raïm i el vi base fins a cotitzacions del 2018.

Fins ara, el ministeri no ha fet cap pas en aquest sentit i el sindicat tem que, una vegada més, Planas desatengui els productors, tal com ha passat davant les demandes del sector de la fruita dolça, ja que no es va implicar en el pla d’arrencada, i de la fruita seca, ja que no va aportar cap ajut al pla de xoc de l’avellana del 2018.

Unió de Pagesos lamenta que el ministre en funcions enlloc d’aportar solucions enterboleixi una qüestió de desequilibri dins la cadena alimentària amb un debat polític. En aquest sentit, el sindicat demana al ministre que abordi aquesta crisi com una qüestió de sector, on els productors veuen retallat un 28 % els preus en origen, cosa que posa en entredit la base productiva de la DO Cava i l’aposta per la qualitat. I li demana una explicació si, com semblen posar de manifest les seves paraules ahir al Congrés, se situa de la banda dels elaboradors que compren a preu tant baix enlloc dels que ho fan a un preu raonable.

Cal recordar que el 5 de setembre els viticultors van aturar la verema i es van mobilitzar davant les grans empreses elaboradores del cava i el vi al Penedès per denunciar que uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen i van exigir el compromís de tots els operadors per contribuir a prestigiar el producte. En aquest sentit, van exigir a les administracions, inclosa la local, que garanteixin l’equilibri territorial i intercedeixin davant les empreses; al Ministeri d’Agricultura, que limiti la inscripció de noves hectàrees de vinya a la DOP Cava, i al Departament d’Agricultura, que contribueixi a plantejar mesures per assolir un equilibri entre l’oferta i la demanda.

Pel que fa a les grans empreses compradores, les entitats van reclamar que donin un valor adequat a la feina dels viticultors i al producte que els ofereixen, ja que el seu marge comercial no es pot incrementar posant en risc la viabilitat de les explotacions que els ofereixen una matèria primera de qualitat per elaborar el producte final.