Els tractaments aeris per al control de la processionària del pi abasten 17.500 ha

set. 20, 2019 | Notícies

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va iniciar el dilluns 23 de setembre la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi, amb actuacions en 17.500 hectàrees, principalment al Prepirineu (Berguedà, Solsonès, i Noguera) i Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Pallars), encara que hi ha un important increment a Tarragona (Baix Camp, Baix Penedès, i Conca de Barberà).

El percentatge de les pinedes de amb algun grau d’afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté al voltant del 20%. El que continua disminuint són les afectacions més greus, i les que provoquen les molèsties més importants a nivell de salut, ramaderia, oci, i paisatge (que ja són inferiors a 20.000 hectàrees). L’any 2016 les afectacions greus eren de quasi 60.000 ha.

El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki), compatible amb l’agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades

El tractament més efectiu per a combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. D’acord amb un estudi de la campanya de 2018, les defoliacions en les zones tractades va ser 16 vegades inferior en les zones testimoni equivalents que no es tracten per a comprovar l’eficiència del tractament. El resultat és que l’efectivitat dels tractaments és d’un 92,3%, avaluat sobre 29 parcel·les que contenien 2.160 pins.