Reclamen que s’eviti el perjudici al sector agrari en l’afer Airbus amb els Estats Units

oct. 3, 2019 | Notícies

Les reaccions a l’anunci del president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Donald Trump, d’imposar aranzels del 25% a productes agroalimentaris importats des de la Unió Europea (UE), sent l’Estat espanyol un dels mes afectats, no s’han fet esperar. Així, Unió de Pagesos (UP) reclama a les administracions catalana i estatal que treballin per evitar que el sector agrari pagui els plats trencats perquè la Unió Europea (UE) va donar subsidis al sector de la aeronàutica, recentment sancionats per l’OMC.

El sindicat agrari demana que vetllin perquè la Comissió Europea proposi una vigilància estricta de les repercussions en els mercats afectats i activi les mesures contemplades en l’Organització Comuna de Mercats per pal·liar els efectes, de tal manera que assumeixi al 100% del cost que pot tenir el sector agrícola.

El sindicat avisa del relleu que pot tenir aquesta guerra aranzelària entre la UE i els Estats Units (EUA) i reclama a als governs que facin tot el possible per evitar que un tercer, el sector agrari, sigui injustament perjudicat per la mala gestió política en el finançament a un altre sector. Si els governs no actuen amb agilitat davant aquest conflicte comercial, exposaran el sector agrícola i ramader a conseqüències semblants a les que ha tingut el veto rus per a sectors com la carn i la fruita dolça.

El govern dels EUA ha anunciat que imposarà aranzels a productes importats de la UE a partir del 18 d’octubre, després que l’OMC fallés que França, Alemanya, Espanya i el Regne Unit van aportar subsidis il·legals per al desenvolupament de l’Airbus. Els EUA respondrien amb aranzels equivalents a 6.900 milions d’euros per compensar el perjudici patit per Boeing a causa del finançament públic europeu a Airbus amb interessos bonificats.

L’oficina de Comerç Exterior d’EUA va dir ahir que posarà aranzels d’un 10% a les aeronaus civils grans que ven la UE i del 25% a productes agrícoles. Entre els productes agraris afectats estarien el formatge fresc, les olives, l’oli d’oliva, el vi i productes del porcí d’origen espanyol, alemany i britànic. Altres productes afectats serien els iogurts, la mantega, les cireres i els préssecs i nectarines. UP estima que els principals sectors afectats a Catalunya serien el vi i el cava i l’oli, i podria tenir impacte sobre els conreus mediterranis de la vinya i l’olivera.

Reunió urgent de la Taula Agrària

El Departament d’Agricultura està estudiant l’impacte de l’anunci del govern dels Estats Units d’imposar aranzels als productes agroalimentaris provinents de la Unió Europea i ha convocat una reunió urgent de la Taula Agrària. La consellera Teresa Jordà estudiarà la situació amb representants del sector en una reunió que es farà la setmana vinent.

Els Estats Units és el tercer destí de productes agroalimentaris catalans de fora de la Unió Europea, després de la Xina i el Japó. Representa el 3,3% de les exportacions mundials d’aliments i begudes catalanes i és el 8è mercat mundial.

La consellera d’Agricultura ha afirmat que “cal una Unió Europea forta on tots els països membres actuïn en bloc” per evitar una batalla comercial amb els EUA, “que perjudicaria el nostre sector agroalimentari”. Així mateix, Jordà ha dit que “necessitem tenir veu pròpia a Europa per defensar els interessos del sector agroalimentari”.