Reclamen un decret llei per a la reposició dels béns agraris afectats pel temporal

oct. 25, 2019 | Notícies

Unió de Pagesos (UP) ha reclamat, tant al Govern estatal com al català, que actuïn amb urgència i mitjançant un decret llei, per a la reposició immediata del potencial productiu agrari afectat en el temporal del dimarts 22 d’octubre a diverses zones de Catalunya, per assegurar la continuïtat i la viabilitat de les explotacions agràries.

En concret, el sindicat demana al Govern de l’Estat que, mitjançant decret llei, afegeixi la reposició d’aquests danys ampliant l’abast i fons destinats per a les afectacions de l’incendi de finals de juny a la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià i per a les inundacions del País Valencià del setembre passat. Pel que fa a la demanda d’articulació d’un decret llei al Govern català, Unió de Pagesos li recorda que, tot i haver-ne anunciat la posada en marxa per a l’incendi de la Ribera d’Ebre encara no s’ha articulat. En aquest sentit, li demana que el posi en marxa urgentment per ambdós casos, donada la manca de diligència del Govern en el cas de l’incendi de la Ribera d’Ebre.

Unió de Pagesos ja va demanar aquesta setmana a les administracions la reparació urgent dels camins, ponts i altres infraestructures malmeses pel gran volum de pluja que va caure el 22 d’octubre, sobretot al Camp de Tarragona i a la Plana de Lleida, amb l’objectiu que la pagesia pugui accedir a les finques per treballar.

A diversos municipis del Baix Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, el Priorat, les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell i el Segrià, entre altres, els forts aiguats van provocar greus danys estructurals a camins, marges i accessos a les finques. A les Garrigues, a poblacions com l’Albi, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues i Arbeca van resultar afectades plantacions de vinya, ametllers i oliveres, que la força de la pluja va tombar o va arrencar. També van desaparèixer camins i marges.

El gran cabdal de pluja també va desbordar rieres, torrents i barrancs. El sindicat recorda que la manca de gestió de torrents i barrancs agreuja la situació dels camps i els cultius en episodis de pluges torrencials com els de la nit passada. En aquest sentit, demana a l’Agència Catalana de l’Aigua que s’ocupi del manteniment necessari.

El sindicat també va demanar a les administracions que facin la valoració i els peritatges dels danys causats amb celeritat perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l’IRPF per l’afectació a causa de danys meteorològics.

Pla coordinat

La consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, ha visitat aquests dies les diferents zones afectades pels aiguats. Dimecres va ser a l’espluga de Francolí i dijous a diverses poblacions lleidatanes. Jordà ha assenyalat que des del Govern es donarà de manera conjunta resposta als afectats a través d’un pla coordinat amb les administracions locals i diputacions.

La consellera ha explicat que a Lleida, pendents de saber les afectacions definitives, els aiguats han afectat principalment la comarca de les Garrigues, però també ha afectat alguns municipis del Segrià i del Pla d’Urgell i zones puntuals a la resta de comarques.

El municipi de les Garrigues més afectat ha estat l’Albi, on el desbordament del riu Gorg ha provocat importants danys en cases particulars i infraestructures municipals. En infraestructures agràries, el principals danys corresponen a camins impracticables i marges de finques. En aquests casos, en finques amb més pendent l’aigua s’ha endut arbres: ametllers, oliveres, principalment. També es veuen danys en les instal·lacions interiors de reg, on en algunes finques se n’ha endut les canonades.

Quant a la collita d’olives, en principi sembla que no es preveu que hi hagi molta afectació. En les finques de secà el perill estava en què la persistència i intensitat de la pluja pogués fer caure les olives, ja que en moltes finques la maduració està molt avançada.

A Tarragona els forts aiguats han produït danys molt importants a tot el sector agrari, però no de manera generalitzada a la tota la demarcació. El fet que la majoria de conreus de la zona estigués amb la collita finalitzada ha minimitzat en gran mesura el grau d’afectació sobre les produccions dels cultius, que amb caràcter general podem dir que no s’han vist afectades. En canvi, sí que s’han vist afectades les infraestructures lligades al medi rural, sobretot camins i marges. Els principals danys es centren en parcel·les situades a la riba del riu Francolí i en conreus d’horta de la demarcació, sobretot a la zona de l’Espluga de Francolí.

Més inversió de l’ACA

Per la seva part, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) considera clau que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) destini suficient pressupost en la prevenció per evitar que es tornin a repetir danys com els provocats per les fortes pluges que han assolat aquesta setmana comarques de Tarragona i de Lleida.

L’organització agrària porta gairebé una dècada reclamant que l’ACA es faci càrrec de les tasques de neteja de rius, barrancs i torrents per evitar les inundacions habituals cada any i que amb el canvi climàtic seran cada cop més habituals i virulentes. Aquest problema afecta especialment als afluents. Hi ha rierols que fa 25 anys que no es netegen, quan hi ha inundacions, acaba afectant també als rius principals.

JARC recorda que aquest manteniment és essencial també per prevenir incendis perquè si no es mantenen nets els marges dels rius, actuen com a correfocs. Quim Suñer, cap sectorial d’Aigua i Regadiu de l’organització, ha assenyalat al respecte que a més “les lleres brutes són un refugi per la fauna salvatge, com els porcs senglars, que suposen un altre problema afegit”.