46.700 contractes de treball a la campanya agrària a Lleida

nov. 25, 2019 | Notícies

El nombre de contractes de treball que s’han registrat a la demarcació de Lleida en el marc de la campanya agrària d’enguany, entre gener i octubre, ha estat de 46.700.

Aquests contractes representen el 61,7% dels que s’han formalitzat en el mateix període de temps a Catalunya. Així mateix, el nombre de persones inscrites com a demandants de feina dins la campanya a Lleida ha superat les 22.200.

Aquestes dades han estat oferides pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, acompanyat pel director dels Serveis territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Ferran de Noguera, i del director del SOC a Lleida, Joan Santacana, una vegada finalitzada la reunió de la Taula de seguiment de les campanyes agràries de la demarcació de Lleida.

Farré ha informat que la valoració que han fet els integrants de la Taula, institucions lleidatanes, agents i entitats socials, cooperatives i productors, del funcionament ordinari de la campanya de la fruita ha estat “positiva”, amb l’anotació de diverses qüestions sobre les quals s’ha coincidit que cal incidir de cara a properes campanyes. Entre aquests temes hi ha els efectes i problemàtiques generats pel creixement de la població dels municipis durant els mesos d’estiu i la reclamació de dedicar més recursos per a l’arranjament, ampliació o, en alguns casos, la nova construcció d’allotjaments per als treballadors temporers.

El delegat del Govern a Lleida ha explicat que la Taula farà arribar en breu a les diverses conselleries de la Generalitat implicades un informe que recollirà totes aquestes conclusions de la campanya, per tal que pugui contribuir a corregir i millorar els aspectes de funcionament de les campanyes posteriors que ho requereixen.

Represa dels plans d’ocupació

Enguany la Generalitat ha reprès els plans d’ocupació per a la contractació de personal tècnic per a treballar en la gestió de la campanya de la fruita, amb una subvenció de 629.789 euros. De les 42 persones contractades, 37 han col·laborat en entitats locals, i 5 en organitzacions agràries i socials.

D’altra banda, fins octubre, s’ha gestionat a la demarcació de Lleida 47.445 altes al Règim Agrari de la Seguretat Social, segons fons del Ministerio de Empleo y Seguridad Social (la xifra no inclou les altes al règim especial de fruites i conserves vegetals que engloba el sector de cooperatives i magatzems de fruita que s’ocupen de la comercialització). A Lleida, el 2019 s’ha registrat 3.712 altes més que el 2018. Es tracta d’un 7,8% d’augment, que cal atribuir principalment als fenòmens meteorològics.