ASAJA xifra en un 8,6% la baixada de la renda agrària

gen. 10, 2020 | Notícies

La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha xifrat en un 8,6% la baixada de la renda global el 2019, “any en que s’han petit sequeres, campanyes de desprestigis pel sector ramader tant per col·lectius i mitjans interessats, tot plegat amb una baixada de produccions d’un 3%”, segons ha manifestat.

Per afegir que “després de 5 anys amb preus baixíssims, preu de la llet ha pujat a finals d’any un 6,45%, passant de 31 cèntims a 33 cèntims, mentre que el porc ha tingut una pujada del 18,49%. En canvi, han baixat els preus dels ous, i la carn de xai, de boví i l’aviram”.

Així mateix, Pruna, que ha fet el balanç del 2019 a la Masia Can Joans de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental), en una granja de vaques de llet ecològica que han apostat per la venda directa i de proximitat, ha assenyalat que els sectors agrícoles han tingut menys collita i uns preus més baixos, amb un descens d’aquests darrers del 19,16% en el cas de l’oli d’oliva, del 38,46% en nectarina i del 27,27% en el raïm. En canvi, s´han incrementat les despeses en fertilitzants, pinsos, personal i serveis.

Rosa Pruna ha remarcat que es tracta de “la baixada de renda més important dels darrers 5 anys, tot i que al conjunt d’Europa puja la renda un 2,4%”.

PROPOSTES D’ASAJA A LES DIFERENTS ADMINISTRACIONS PER AL 2020:

  • Demanem coherència a les administracions i mitjans públics, amb programes televisius mostrant els mercats locals i els millors productes del Japó, la carn de kobe de Wagyu. Quan en aquests mercats hi tenim la carn directe dels productors d’aquí, amb el logotip de proximitat, ni han sortit, ni es s’han vist. Una contradicció amb la promoció que fa el Departament d’Agricultura dels nostres productes.
  • Reclamem un millor pressupost per a l’agricultura i la ramaderia. No podem permetre que el camp i el mon rural quan queden afectats pels incendis forestals o els aiguats, no es pugui actuar amb una recuperació ràpida per manca de pressupost. Els pagesos i ramaders perden collites, camins i coberts, esperant que els arribin unes ajudes que no els arriben.
  • Davant el canvi climàtic que patim a casa nostra, amb els aiguats sobtats de tardor, amb pèrdues humanes i pèrdues milionàries per la manca d’un manteniment de lleres netes i per endreçar, demanem a l’Agència Catalana de l’Aigua i al conjunt de les administracions que actuïn amb més coordinació a l’hora de donar permisos als ajuntaments i entitats privades i que s’hagin de patir desgràcies, quan es puguin evitar.